Albini v Afriki so pogosto žrtve vraževerja. Foto: EPA
Albini v Afriki so pogosto žrtve vraževerja. Foto: EPA
Afrika
V mnogo delih Afrike se ljudje pri odpravljanju svojih težav še vedno najprej zatekajo k vračem in tradicionalnim zdravilcem. Foto: EPA

V tej vzhodnoafriški državi živi več kot 33.000 albinov, ki trpijo za genetsko okvaro, zaradi katere imajo spremenjeno pigmentacijo kože in las. Po podatkih ZN-a jih je bilo v zadnjem desetletju ubitih več kot 70, mnoge od njih so morilci brutalno zaklali ter jim odstranili telesne dele. Obsojena je bila le peščica storilcev.

Tanzanijska vlada je za spodbujanje umorov albinov obtožila vrače, ki ljudi zavajajo, ko jim naročajo, naj s seboj prinesejo njihove telesne dele, in jih prepričujejo, da naj bi skupaj z uroki prinašali zdravje, srečo in bogastvo.

Zadnji tak napad se je zgodil prejšnji mesec, žrtev pa je bila štiriletna deklica, ki jo je na njenem domu ugrabila oborožena tolpa, od takrat pa so za njo izginile vse sledi.

Tanzanijski notranji minister Mathias Chikawe je dejal, da je vlada za pregon vračev ustanovila posebno enoto, ki jo sestavljajo policisti in predstavniki tanzanijskega združenja albinov.

Po napovedih ministra se bo operacija začela v dveh tednih in bo osredotočena na pet pokrajin na severu države, kjer so bili priča največ napadom na albine, nato pa jo bodo razširili še na druge dele države. Posebna enota bo imela mandat tudi za preiskavo napadov na albine v preteklosti.

Skupaj proti "čistemu zlu"
Tanzanijska vlada se je že večkrat znašla na udaru kritik zaradi neučinkovitosti pri preganjanju morilcev albinov in preprečevanju napadov. Tanzanijsko združenje albinov je že pozdravilo odločitev vlade. "Prepričan sem, da lahko skupaj ustavimo ta dejanja čistega zla," je dejal tiskovni predstavnik združenja Ernest Kimaya.

Tradicionalni zdravilci pa na vladni ukrep ne gledajo z odobravanjem, saj menijo, da bodo postali žrtve prepovedi, čeprav jih le malo med njimi izvaja črno magijo.

"Z nikakršno črno magijo se ne ukvarjam. Uporabljam samo tradicionalna zelišča, da bi pomagal ljudem, ki jim ne pomaga konvencionalna medicina. Zakaj bi bil kaznovan?" se je vprašal tradicionalni zdravilec Rašid Mauva.

Prirojeno motnjo albinizma naj bi imel po svetu eden od 20.000, vendar pa je pojav pogostejši v podsaharski Afriki in v Tanzaniji za njim trpi eden od 1.400 ljudi.