Protesti delavcev v Bangladešu, ki je za Kitajsko drugi največji izvoznik tekstila na svetu. Foto: EPA
Protesti delavcev v Bangladešu, ki je za Kitajsko drugi največji izvoznik tekstila na svetu. Foto: EPA

Policija je že prijela tri vodstvene delavce tovarne, ker naj bi delavcem preprečili, da bi med požarom lahko zapustili poslopje tovarne Tazreen Fashions v industrijski coni Ashulia v predmestju prestolnice Daka.

Zgorela je večnadstropna zgradba, kjer so izdelovali oblačila za multinacionalke v Evropi in ZDA, med drugim za C&A, Walmart, Disney in Sears.

Požar je terjal najmanj 110 smrtnih žrtev, več kot sto jih je bilo ranjenih. Ko je izbruhnil ogenj, je ostalo v zgradbi ujetih okoli tisoč ljudi, večinoma žensk. Nekateri so v paniki skakali skozi okna in se pri tem tudi smrtno ponesrečili.

Industrijska cona Ashulia gosti okoli 500 tovarn. Tam že tretji dan protestira na tisoče jeznih delavcev, ki zahtevajo kaznovanje odgovornih za požar in boljšo varnost na delovnih mestih. Na današnjem protestu naj bi se jih zbralo pet tisoč.

Nekateri protestniki so v policijo metali kamenje, v zameno pa so bili deležni solzivca, vodnih topov in strelov z gumijastimi naboji.

Trije prijeti vodstveni delavci naj bi po pričevanju zaposlenim preprečevali, da zapustijo tovarno, ko se je oglasil požarni alarm. Trdili so, da gre le za vajo. Šef policije v Daki Habibur Rahman naj bi celo zaklenil vrata.

Na zaslišanje je moral tudi lastnik tovarne zaradi kršitve gradbenih pravil, saj naj bi imel dovoljenje le za gradnjo treh in ne devetih nadstropij.

V bangladeški tekstilni industriji v okoli 4.500 tovarnah dela tri milijone ljudi in je ena temeljnih gospodarskih panog. V več desetih požarih je sicer od leta 2006 v državi umrlo okoli 700 delavcev.