Šakal je na svoji teroristični poti služil različnim interesom in naročnikom. Foto: EPA
Šakal je na svoji teroristični poti služil različnim interesom in naročnikom. Foto: EPA
Pariško sodišče
Šakal se mora znova zagovarjati pred francoskih sodiščem. Foto: EPA

62-letnemu Carlosu sodijo za štiri bombne napade v Franciji v 80. letih prejšnjega stoletja, v katerih je bilo ubitih 11 ljudi, skoraj 150 pa jih je bilo ranjenih. V pogovoru za nedeljsko izdajo venezuelskega časopisa El Nacional je verjetno najbolj znani terorist prejšnjega stoletja priznal, da je odgovoren za niz napadov po svetu, ki so zahtevali življenja med 1.500 in 2.000 ljudi.

Carlos že prestaja dosmrtno zaporno kazen zaradi umora dveh francoskih policistov in libanonskega ovaduha iz leta 1975. Tokrat mu sodijo za bombni napad na vlaku med Parizom in Toulousom, ko je bilo ubitih pet ljudi, in za napad mesec dni pozneje, ko je v eksploziji avtomobila bombe v francoski prestolnici umrl en človek.

Druga dva napada sta se zgodila decembra leta 1983. V prvem napadu je razneslo bombo na glavni železniški postaji v Marseillu, ubita sta bila dva človeka, pozneje istega dne pa so umrli še trije ljudje v eksploziji bombe na vlaku med Marseillom in Parizom. Ob današnjem nastopu na sodišču je na obtožbe odgovoril: "Jaz sem poklicni revolucionar."

Po trditvah tožilstva je Carlos napade izvedel z namenom, da bi francoske oblasti izpustile njegovo takratno partnerico Magdaleno Kopp in njunega švicarskega pomagača, ki sta bila zaradi posedovanja orožja aretirana v Parizu mesec dni, preden so se začeli napadi. Carlos je v pismu oblastem zagrozil z "vojno", če ne bosta izpuščena.

"Zvezda" Šakal
Carlosa so prijeli leta 1994 v Sudanu in ga izročili Franciji, kjer je bil leta 1997 obsojen na dosmrtno kazen.

"Sem resnično v bojnem razpoloženju," je pred mesecem dni dejal v pogovoru za radio Evropa 1 in pojasnil, da že po naravi ni boječ človek, medtem ko je njegov značaj primeren za take vrste boja. Tako kot po svoji navdušenosti do terorističnih napadov je bil Šakal znan tudi po svoji ljubezni do razuzdanega življenja, polnega žensk in alkohola.

"Bil je simbol mednarodnega levičarskega terorizma," je povedal strokovnjak za terorizem pri Inštitutu za Mednarodne in strateške odnose (IRIS) v Parizu Francois-Bernard Huyghe in pojasnil, da je Carlos en dan lahko sodeloval v boju za palestinsko vprašanje in naslednji dan postavljal bombe na francoskih vlakih. "Bil je neke vrste zvezda," je dejal.

"Carlos Šakal je bil Osama bin Laden svojih dni," je dejal njegov biograf John Follain. "Terorizem se je toliko razvil do danes, da predstavlja le še osamljen glas v puščavi, precej staromoden glas," je nekdanjega sovražnika številnih držav opisal Follain.