Šakalu je zatočišče dala nekdanja Jugoslavija, on pa je opravljal
Šakalu je zatočišče dala nekdanja Jugoslavija, on pa je opravljal "umazane posle", piše SDS. Foto: EPA

Ironija je, da je tudi Tomaž Ertl 'bojevnik revolucije' in tako bratstvo in enotnost v terorizmu živi še v 21. stoletju, steklina šakalovega ugriza pa še vedno razjeda našo družbo.

SDS

Šakalu, venezuelskemu državljanu s pravim imenom Ilich Ramirez Sanchez, je namreč zavetišče in pomoč v zameno za opravljanje umazanih poslov dala Jugoslavija, Šakal pa je sodeloval z jugoslovansko Udbo (SDV). Po mnenju SDS-a smo bili "ob vložitvi ustavne obtožbe zoper Danila Türka priča poskusom zmanjševanja pomena obtožbe z argumentom, da je Udba (SDV) delovala skladno s tedanjo zakonodajo in da ni bila teroristična organizacija."

Ta argument je, tako piše SDS v sporočilu za javnost, "izpuhtel že ob seznanitvi z dejstvom, da je Ustavno sodišče Republike Slovenije nedvoumno in jasno v več razsodbah ugotovilo, da je Udba (SDV) bila teroristična organizacija".

SDS še navaja, da je Ertl med načelovanjem Udbi leta 1979 "organiziral in vodil mednarodno teroristično akcijo nastavitve bombe v muzeju v Velikovcu v sosednji Avstriji," kar po njihovem jasno kaže, "da je bil vzorec terorističnih akcij prej pravilo kot izjema v delovanju tajne politične policije".

Šakala so leta 1976, ko se je "na počitku mudil v tedanji Jugoslaviji," na zahtevo Zvezne republike Nemčije, ki ga je iskala zaradi terorističnega napada na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972, za štiri dni priprli, za njegovo varovanje pa zadolžili nekdanjega poveljnika slovenske uniformirane milice Pavla Čelika, piše SDS.

Stranka izpostavlja tudi Šakalove spomine, v katerih naj bi ta zapisal, da ga je pri napadih podprla jugoslovanska tajna policija. "Letošnjega januarja smo bili priča izjavam uslužbencev SDV, ki so potrdili, da so za 'varovanje' olimpijskih iger v Sarajevu leta 1984 angažirali Šakala," so še zapisali v stranki.

V torek o ustavni obtožbi zaradi Ertlovega odlikovanja
Kot je znano, bodo poslanci v torek odločali o ustavni obtožbi proti predsedniku države Danilu Türku, ki jo SDS in SLS predlagata, ker sta prepričana, da je predsednik države "z odlikovanjem nekdanjega republiškega sekretarja za notranje zadeve Ertla, ki naj bi bil odgovoren za sistematične kršitve človekovih pravic, kršil ustavo."

Predsednik Danilo Türk je obtožbo označil kot neutemeljeno, argumentacijo v njej pa kot neresnično in žaljivo. Ni še znano, ali bo Türk nanjo odgovoril ustno ali pisno.

Ironija je, da je tudi Tomaž Ertl 'bojevnik revolucije' in tako bratstvo in enotnost v terorizmu živi še v 21. stoletju, steklina šakalovega ugriza pa še vedno razjeda našo družbo.

SDS