Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na naslovnici današnje izdaje Time je fotografija 16-letne Thunbergove, ki stoji ob morju na skali, ko jo rahlo zalije val.

Pogled ima najstnica usmerjen v daljavo. Poleg nje je napis Moč mladine.

"Ne moremo še naprej živeti, kot da ni jutri, ker je jutri," je dejala za Time. "To je vse, kar pravimo," je dodala.

Ravno to preprosto resnico pa je najstnica podala v svet v ključnem trenutku, so zapisali pri reviji Time.

Greta je najmlajša posameznica z nazivom Timove osebnosti leta, ki ga ameriška revija podeljuje od leta 1927.

Navdihnila milijone
Thunbergova je zagnala globalno gibanje s preprostim izostankom od pouka v avgustu 2018, ko je pred švedskim parlamentom v rokah držala znak z napisom Šolska stavka za podnebje.

V zadnjih 16 mesecih pa je nagovorila svetovne voditelje, se srečala s papežem, se podala v besedni spopad z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in navdihnila na milijone ljudi, da so se po vsem svetu 20. septembra zbrali na največjem podnebnem shodu, piše Time.

"Thunbergova je postala največji glas največjega problema, s katerim se spopada naš planet in poosebljenje širšega generacijskega premika v naši kulturi, ki se odvija povsod od univerz Hongkonga do dvoran kongresa v Washingtonu," je še zapisal urednik revije Time Edward Felsenthal.

Vsako leto revija Time za osebnost leta izbere najvplivnejšo osebo, skupino, gibanje ali idejo zadnjih 12 mesecev. Lani so bili za osebnost leta izbrani "Varuhi", skupina novinarjev, ki so postali tarča zaradi svojega dela.