59-letni Janukovič lahko računa na podporo na vzhodu države. Foto: EPA
59-letni Janukovič lahko računa na podporo na vzhodu države. Foto: EPA
Ukrajina
Na volišča naj bi se tokrat odpravilo več volivcev kot v prvem krogu. Foto: EPA
Julija Timošenko
49-letna Timišenkova se bolj kot njen tekmec nagiba približevanju k evroatlantskim povezavam. Foto: EPA
V Ukrajini slavi Janukovič
Volitve v Ukrajini

Na enih vzporednih volitvah je Janukovič prejel 49,8 odstotka glasov in Timošenkova 45,2 odstotka, medtem ko je na drugih vzporednih volitvah prvi dobil 48,7 odstotka glasov in druga 45,5 odstotka.

Svetovalec Janukoviča je že razglasil "absolutno zmago" in Timošenkovi svetoval, da izida ne spodbija na sodišču, saj ne bo s tem ničesar pridobila. Timošenkova še ni želela priznati poraza, saj je po njenih besedah razlika na vzporednih volitvah premajhna, da bi lahko že govorili o zmagovalcu.

Že pred predsedniškimi volitvami se je pričakovalo tesen boj med železno damo in poražencem oranžne revolucije. V prvem krogu volitev, ki so potekale 17. januarja, je Janukovič prejel 35 odstotkov glasov, Timošenkova pa 25.

Janukovič je lahko računal na podporo predvsem na jugu in vzhodu države, medtem ko je Timošenkova lahko glasove pričakovala od prebivalcev zahodnega dela Ukrajine.


Timošenkova je ob morebitnem porazu na volitvah in morebitnih volilnih prevarah zagrozila s protesti, ki bi bili "ponovitev oranžne revolucije" iz leta 2004, čeprav je težko pričakovati, da bi se v tem primeru na ulice zgrnile množice ljudi, kot je bilo to po spornih predsedniških volitvah leta 2004, saj so ljudje večinoma razočarani nad neizpoljenimi obljubami politikov.

Evforično vzdušje pred petimi leti, ki je bilo polno pričakovanj in upanja za prihodnost, je danes zamenjal pesimizem in ravnodušje. "Grozno bi bilo voliti za Timošenkovo in sramota bi bilo voliti za Janukoviča," je občutke opisala 27-letna Natalija Zhuk in ob tem še dodala, da se "v tej državi ne bo nič spremenilo v naslednjih petih letih".

Bolj opitimistični so politiki in Janukovič je po oddaji svojega glasu dejal, da si Ukrajinci zaslužijo boljše življenje. "Zato sem volil za pozitivne spremembe, stabilnost in močno Ukrajino," je dejal predsedniški kandidat, ki so ga pred leti opisovali kot marioneto v ruskih rokah.

"Ravnokar sem volila za novo Ukrajino, srečno Ukrajino, bogato in lepo evropsko državo. Prepričana sem, da bodo samo v taki državi ljudje živeli srečno, vsak človek bo našel svoje mesto in jaz bom služila temu cilju z vso svojo dušo in sposobnostmi," je dejala Timošenkova, potem ko je oddala svoj glas na volišču v rodnem Dnipropetrovskem.

Volitve za usodo države
Od tega, kdo bo uradni zmagovalec volitev, bo odvisna usmeritev Ukrajine v prihodnjih petih letih, kolikor traja predsedniški mandat. Janukoviča večinoma opisujejo kot naklonjenega sosednji Rusiji, medtem ko Timošenkova velja za zagovornico članstva Ukrajine v Evropski uniji, čeprav je tudi sama v zadnjem času omilila retoriko do ruske politike, saj se zaveda pomembnosti dobrih gospodarskih in političnih odnosov z vzhodno sosedo.

Kdor koli bo zmagal, bo moral Ukrajino po volitvah čim prej rešiti iz gospodarske in politične krize, v kateri se utaplja že nekaj časa. Potek volitev bodo nadzirali tudi mednarodni opazovalci, med njimi pa bo tudi slovenski evropski poslanec Lojze Peterle.

Volitve so potekale mirno in ugotovljen je bil le en manjši incident, ko so na volišču, kjer je svoj glas oddal Janukovič, protestirale gole pripadanice ukrajinskega feminističnega združenja FEMEN. Protestnice niso izrazile podpore nobenemu kandidatu, ampak so, ravno nasprotno, volivce skušale prepričati, da svoj glas ne namenijo nobenemu izmed tekmecev.

V spodnji galeriji si lahko ogledate, kako so volitve potekale na podeželju in protest ukrajinskih feministk.

V Ukrajini slavi Janukovič
Volitve v Ukrajini