Julija je že bila premierka leta 2004, vendar le nekaj mesecev. Foto: EPA
Julija je že bila premierka leta 2004, vendar le nekaj mesecev. Foto: EPA
Ukrajinska vlada v roke Timošenkovi

Za Timošenkovo je od 450 poslancev glasovalo 226, kolikor je minimalno število za potrditev. Odločilni glas za izvolitev je dal Timošenkovi predsednik parlamenta Arsenij Jacenjuk. Po dvorani se je razleglo ploskanje, svetlolaso političarko, znano po svoji frizuri, pa so obkrožili njeni kolegi s čestitkami.

Pred tednom dni je voditeljici oranžne revolucije, imenovani tudi "naftna princesa", za izglasovanje zmanjkal en glas, neizglasovanje pa je bilo precejšnje presenečenje.

Na septembrskih volitvah je sicer največ glasov dobila stranka Viktorja Janukoviča, a sta koalicijo oblikovala Blok in Naša Ukrajina. Podpira ju predsednik Viktor Juščenko, saj si prizadevata za tesnejše vezi z Evropsko unijo in Natom. Ravno Juščenko je že leta 2004 po oranžni revoluciji vodenje vlade zaupal Timošenkovi, vendar je na čelu vlade ostala le sedem mesecev, leta 2005 jo je zaradi notranjih nesoglasij odslovil.

Boj proti korupciji in bližanje Zahodu
37-letna Timošenkova je napovedala boj proti korupciji. Prizadevala si bo tudi za nadaljnje bližanje Ukrajine zahodnim državam, pri čemer je napovedala nadaljevanje gospodarskih, sodnih in političnih reform, vključno s privatizacijskim programom.

Njena izvolitev bo gotovo naletela na hladen sprejem pri Rusih, ki so podpirali proruskega Janukoviča.

K. T.

Ukrajinska vlada v roke Timošenkovi