V središču Madrida so protestniki zahtevali odstop premierja Zapatera. Foto: EPA
V središču Madrida so protestniki zahtevali odstop premierja Zapatera. Foto: EPA

Udeleženci sobotnih protestov so zahtevali odstop Zapatera in prepoved dveh baskovskih političnih strank, ki naj bi bili blizu separatistični organizaciji Eta. Proteste je organiziralo Združenje žrtev terorizma. Zapatero je ob prihodu na oblast marca leta 2004 med prednostne naloge nove socialistične vlade uvrstil reševanja baskovskega vprašanja in z Eto celo začel mirovne pogovore, a jih je prekinil po lanskem napadu Ete, ko sta umrla dva človeka. Eta je v svojem 40-letnem boju za neodvisnost Baskije odgovorna za smrt okoli 800 ljudi.

Tri mesece do volitev
Protesti proti vladi so potekali tri mesece pred parlamentarnimi volitvami. Vladajoči socialisti so ostro kritizirali opozocijsko konservativno ljudsko stranko, ki je pozvala k udeležbi na protestih, čeprav se jih vodilni člani stranke niso udeležili. Po njihovem mnenju je od ljudske stranke neodgovorno, da pred volitvami v ospredje postavlja vprašanje terorizma.

Vprašanje terorizma je usodno vplivalo na izide prejšnjih parlamentarnih volitev marca leta 2004, ki so potekale le nekaj dni po terorističnih napadih na vlake v Madridu, ko je umrlo 191 ljudi. Takrat vladajoča ljudska stranka je krivdo za napade naprtila Eti, čeprav je bilo že kmalu jasno, da za napadi stojijo islamski skrajneži. To je stranko stalo zmage na volitvah.

G. V.