Predsednik srbskega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem pravi, da se bodo v Srbiji osredinili na prijetje Mladića, Župljanina in Hadžića. Foto: EPA
Predsednik srbskega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem pravi, da se bodo v Srbiji osredinili na prijetje Mladića, Župljanina in Hadžića. Foto: EPA
Zdravko Tolimir
Srbski general naj bi bil Mladićev pomočnik, Ljajić pa dvomi, da bi lahko Tolimir spregovoril o tem, kje se skriva Mladić. Foto: RTV SLO

Predsednik srbskega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem je za srbski časopis Blic povedal, da ni jasno, kje bi se lahko Mladić skrival, prepričan pa je, da se general, ki je med vojno v BiH-u poveljeval enotam Republike srbske, ne bo sam predal.

Na vprašanje, ali se je Tolimir skrival v Srbiji, je Ljajić odgovoril, da dozdajšnje izkušnje s prijetimi kažejo, da so se v glavnem skrivali v obmejnem pasu med Srbijo in Republiko srbsko.

Zatrdil je tudi, da se je za Radovanom Karadžićem izgubila vsaka sled, in napovedal, da bo vlada svoje napore usmerila v prijetje Maldića, Stojana Župljanina in Gorana Hadžića. Slednja je tudi pozval k prostovoljni predaji. Ubežnikom, ki se bodo predali sami, pa naj bi Srbija po njegovih besedah pomagala pri obrambi, njihove družine pa bi dobile finančno pomoč.

Pojasnil je tudi, da je vlada od 15. maja, ko je bila izvoljena, izvedla že več akcij proti ubežnikom, sledile pa naj bi tudi nove.

Ameriški poziv za aretacije
ZDA so srbske oblasti pozvale, naj po prijetju Tolimirja primejo še preostalih pet haaških obtožencev, v prvi vrsti Mladića in Karadžića. Ob tem naj bi ameriški diplomati opozorili, da politični odnosi v regiji ne bodo normalni, dokler ubežniki ne bodo v Haagu.

Radikalci: Tolimir prijet v Novem Beogradu
Po podatkih srbske vlade naj bi bil Tolimir prijet nekje na obmejnem območju med Republiko srbsko in Srbijo, generalni sekretar Srbske radikalne stranke Aleksandar Vučić pa je napovedal, da bodo v njegovi stranki v kratkem objavili dokaze, da so Tolimirja prijeli v Novem Beogradu.