Ranljivi brezdomci so lahka tarča tolp. Foto: EPA
Ranljivi brezdomci so lahka tarča tolp. Foto: EPA
London
Število brezdomcev iz osrednje in Vzhodne Evrope na britanskih ulicah strmo narašča. Foto: EPA

Ustanova Thames Reach, ki pomaga ljudem, ki živijo na ulici, je prejela poročila, da tolpe prežijo na brezdomce iz Londona, Birminghama, Manchestra, Southamptona, Doverja, Leicesterja in Lutona. Razkritje je sledilo po policijski raciji prejšnji teden v Bedfordshiru, ki je vodila do aretacije štirih moških in ženske zaradi suma zasužnjevanja. Policija je sporočila, da so bili domnevni "sužnji" predvsem Angleži, nekateri pa priseljenci iz Vzhodne Evrope, poroča Guardian. Šlo naj bi za ranljive brezdomce ali alkoholike, ki so jih tolpe premamile z obljubo o denarju.

Zadržani proti svoji volji
Thames Reach trdi, da ta primer ni bil osamljen in da je bil v stiku z 22 brezdomci iz osrednje in Vzhodne Evrope, ki so v zadnjem letu pobegnili tolpam, ter da se nekateri bojijo za svoje življenje. Brezdomci so dobrodelni ustanovi razkrili, da so jih zadrževali proti njihovi volji, pretepali in prisilili v delo brez plačila, preden so pobegnili ter končali na ulicah Londona.

Zvabljeni v državo z obljubo o plačilu
Na začetku leta je Thames Reach našel skupino šestih brezdomcev, povezanih s tolpami, ki delujejo na King's Crossu v Londonu, kar je sprožilo policijsko preiskavo. Ustanova je sporočila, da so moški iz Češke in da jih je izkoriščala češka družina v Birminghamu. Eden izmed moških, "Michal", je povedal, da so ga v Veliko Britanijo zvabili z obljubo o plačilu in da so ga pred poletom omamili s pomirjevalom, za katerega tolpa trdi, da so bile bolečinske tablete za njegov hrbet. Nato so ga odpeljali v hišo v Birminghamu, kjer je živel še z devetimi drugimi žrtvami štiričlanske tolpe, ki jih je vsak dan vozila na delo v pekarno v Lutonu.

Ukradena identiteta
"Michal" je povedal še, da je delal kot suženj in da so mu vzeli ves zaslužek. Trdi, da so ga slabo hranili - enkrat na dan naj bi prejel kruh in maslo -, tolpa pa je ukradla tudi njegovo osebno izkaznico in na njegovo ime pridobila kreditno kartico.

Drug češki moški, Wojtek, je povedal, da je živel na londonskih ulicah od miloščine mimoidočih, ko so ga blizu postaje Victoria nagovorili in mu obljubili delo ter namestitev. Dali so mu vozovnico za vlak do Leicesterja, kjer naj bi mu tolpa ukradla osebno izkaznico ter številko bančnega računa in kreditno kartico. Zabičali so mu, da ga bodo ob morebitnem begu ujeli in pretepli.

Trditve mečejo novo luč na pritok priseljencev iz Vzhodne Evrope na Otok. Medtem ko število brezdomcev iz Velike Britanije v Londonu upada, število brezdomcev iz osrednje in Vzhodne Evrope strmo narašča, piše Guardian. Thames Reach je od začetka leta 2009 pomagal več kot tisoč priseljencem, da so se vrnili nazaj domov v osrednjo in Vzhodno Evropo, lani pa je na ulicah naštel še tisoč takih ljudi.