Blairov obisk je v Ramali vzbudil veliko zanimanja. Foto: EPA
Blairov obisk je v Ramali vzbudil veliko zanimanja. Foto: EPA
Blair na Bližnjem vzhodu

Nekdanji britanski premier se je kot posebni odposlanec mednarodne skupnosti srečal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in premierjem Salamom Fajadom.

"Prvi pogovori, ki so priložnost za poslušanje, učenje in razmislek, so bili pozitivni, a imam občutek, da odgovorov na mnoga pomembna vprašanja še ne bomo dobili tako kmalu," je dejal. Po besedah glavnega palestinskega pogajalca Sajeba Erekata se bo Blair na to območje vrnil septembra, ko naj bi tam odprl tudi svoj urad.

Srečanja z izraelskim vrhom
Blair se je srečal tudi z izraelskim predsednikom Šimonom Peresom, ki se je strinjal, da se je odprlo "okno priložnosti" za mir, čeprav je še veliko težav, ki jih ni mogoče zanemariti. Britanca čaka še večerja z izraelskim premierjem Ehudom Olmertom, ki si želi okrepiti moč zmernega Abasa nasproti gibanju Hamas.

Sodelovanje pri krepitvi palestinsega gospodarstva
Blair ima sicer zelo omejen mandat, saj si mora prizadevati predvsem za gradnjo palestinskih ustanov in izboljšanje stanja njihovega gospodarstva, kar bo zaradi visoke stopnje nezaposlenosti, nizke življenjske ravni in razširjene korupcije težka naloga. Med njegove pristojnosti ne sodi pomoč pri pogajanjih o končnem mirovnem sporazumu, prepovedano pa se mu je tudi pogovarjati s predstavniki Hamasa.

Blair na Bližnjem vzhodu