Konvoj vojaških tovornjakov na poti v BiH in Srbijo. Foto: BoBo
Konvoj vojaških tovornjakov na poti v BiH in Srbijo. Foto: BoBo
Vojake sta na pot pospremila premierka v odhajanju Alenka Bratušek in minister za obrambo v odhajanju Roman Jakič. Foto: BoBo
Adra Slovenija
Humanitarna organizacija Adra Slovenija je kljub zapletom v BiH prepeljala že drugi tovornjak s humanitarno pomočjo. Foto: MMC RTV SLO
Goran Dragić
V kulturno-pastoralnem centru Srbske pravoslavne cerkve zbirajo pomoč za vse prizadete v poplavah v Srbiji in Bosni in Hercegovini. Pridružila sta se jima tudi košarkarja Rašo Nesterović in Goran Dragić. Foto: BoBo
Solidarnost do prebivalcev nekdanje skupne države je velika: na vseh koncih Slovenije se zbira pomoč, ki jo bodo v prihodnjih dneh odpeljali v BiH in Srbijo. Foto: BoBo
Poslana pomoč kaže na veliko sočutje
Težave pri dostavi humanitarne pomoči
Proti jugu vojaški konvoj s pomočjo
Slovenija pomaga
Na poplavljenih območjih rešujejo življenja tudi Slovenci

Humanitarno društvo Adra Slovenija, ki je v Sloveniji zbiralo pomoč za žrtve poplav v Srbiji in BiH-u, je na MMC namreč poslalo sporočilo, da ima njihov tovornjak s humanitarno pomočjo zaplete na mejnem prehodu Stara Gradiška med Hrvaško in BiH-om in da bi se lahko tovornjak vrnil v Slovenijo.

Na pot tudi konvoj vojaških tovornjakov
Okoli 14. ure je proti BiH in srbiji odpeljal konvoj 13 tovornjakov Slovenske vojske z materialno pomočjo, ki sta jo zbrala Rdeči križ in Karitas. Predsednica vlade v odhajanju Alenka Bratušek se je ob tej priložnosti še enkrat javno zahvalila vsem državljanom, ki so prispevali pomoč, in vsem organizacijam, ki so pri tem sodelovale. Kot je poudarila, bo Slovenija v tej resnično zelo veliki katastrofi še naprej pomagala. Proti BiH je odrinil tudi tovornjak Žita z 11 tonami prehrambenih izdelkov, so sporočili iz podjetja.

Včeraj brez zapletov na meji
Že v ponedeljek je v BiH odpotoval prvi konvoj Adre z 22 tonami humanitarne pomoči, ki so jo razdelili v Derventi. Tovornjak je prestopil mejni prehod Brod brez vsakršnih zapletov. Hrvaška jim je celo omogočila prehod brez plačila cestnine, kar te dni velja za vse tovornjake ali konvoje s humanitarno pomočjo. Ko so pomoč razdelili, se je akcija zbiranja nadaljevala, "saj so ljudje množično prinašali stvari. V ponedeljek zvečer smo zato poslali nov tovornjak (10 ton) in po istem postopku uredili vso dokumentacijo, popis tovora, dogovor o brezplačni avtocesti na Hrvaškem. Cilj je bil Banjaluka, a na meji so tovornjak ustavili, češ da ni nikogar, ki bi to urejal, in da je treba čakati do 8. ure zjutraj. Ko so prišli cariniki, so povedali, da prehod čez mejo ni mogoč, da moramo vse razpakirati, posebej popisati, ocariniti in plačati carino, da gremo lahko čez mejo. Ker gre za humanitarno pomoč, mi tega denarja nimamo ... Teh 10 ton pomoči je na meji, če se ne bo to hitro razrešilo, se bo tovornjak vrnil v Slovenijo," je za MMC razložila Patricija Virtič iz Humanitarnega društva Adra Slovenija.Prehod Gradiška: "Moramo spoštovati carinske postopke"

Za pojasnila smo poklicali na mejni prehod Gradiška, kjer so nam potrdili, da je tam res slovenski tovornjak s humanitarno pomočjo, ki pa ga niso zavrnili, "le zahtevajo dokumentacijo in deklaracijo, da bo lahko špedicija kočala postopek." Za MMC so potrdili, da tovornjak s humanitarno pomočjo, ki jo je zbralo društvo Adra, "ne bo plačal carine, a treba je spoštovati carinske postopke".

Šum v komunikaciji?
V ponedeljek so iz Uprave za posredno obdavčenje Bosne in Hercegovine iz Banjaluke sporočili, da so svetu ministrov BiH-a predlagali, "da bi bile vse humanitarne pošiljke, ne glede na to, kdo je pošiljatelj, oproščene dajatev in inšpekcijskih kontrol za nedoločen čas." A po neuradnih informacijah, ki jih je dobil MMC, to ni bilo sprejeto, in verjetno so zato nastali zapleti.

Redni carinski postopki
To dokazuje tudi današnje sporočilo Uprave za neposredno obdavčenje Bosne in Hercegovine, v kateri so zapisali, da se je način pošiljanja oziroma oproščanja pošiljk človekoljubne pomoči spremenil glede na informacije, ki so jih sporočili včeraj, 19. maja 2014. To pomeni, da bodo pošiljke humanitarne pomoči podvržene rednim carinskim postopkom, torej, da bo treba za pošiljke vložiti deklaracijo prek špediterja. Prav tako bodo opravljene inšpekcijske kontrole, če bo v pošiljki hrana (tržna in veterinarska kontrola za živila živalskega izvora), zdravila in sredstva za dezinfekcijo (zdravstvena inšpekcija).


V Carinski upravi RS zato predlagajo, da se vse pošiljke usmerijo na mejne prehode, kjer so terminal za carinjenje in inšpekcijske službe: mejni prehodi Izačić, Gradiška, Brod, Orašje, Zvornik in Aerodrom Sarajevo. Prejemnik blaga mora biti obvezno humanitarna organizacija v BiH ali drug javni organ (npr. občina, šola, kanton …). Osnova za carinjenje ostaja seznam blaga, na katerem je naveden prejemnik, in izjava pošiljatelja, da gre za brezplačno humanitarno pomoč za žrtve poplav. Najave pošiljk Ministrstvu za varnost BiH niso več potrebne. Za dodatne informacije se lahko obrnete na Upravo za neposredno obdavčenje BiH.


"Lahko bi vozili orožje"

Na slovenskem veleposlaništvu v Sarejevu so nam dejali, da je vlada BiH-a vnaprej povedala, "da bodo imeli vstop v državo kot humanitarna pomoč le tisti, ki bodo imeli popis materiala, in najlažje bo, če bi ta popis prišel skupaj s papirji izpostave Rdečega križa ali drugimi humanitarnimi organizacijami, ki se ukvarjajo s to pomočjo." Dejali so še, da se jim je do zdaj najavil le en konvoj 12 tovornjakov Slovenske vojske. "Oni so se nam oglasili in nam povedali vnaprej. Dali smo jim kontakt z Rdečim križem, imajo pripravljene vse papirje ... Zdi se mi čudno, kako si ljudje mislijo, da bodo z zaprtimi tovornjaki prišli na mejo in vstopili v državo, ne da bi jih kdo pogledal. Če pretiravam, lahko bi vozili orožje," so nam še dejali na slovenskem veleposlaništvu.

Slovenska humanitarna BO dostavljena še danes
Patricija Virtič
je za MMC zatrdila, da so imeli vso zahtevano dokumentacijo, "a kot so mi javili pred nekaj minutami, so v BiH-u nekaj spreminjali zakonodajo in zdaj je prišlo do zmede, saj so sprva zahtevali neke druge papirje, kot smo jih imeli ... Zdaj, po posredovanju, pa so ti papirji v redu in rečeno nam je bilo, da bo humanitarna pomoč dostavljena še danes."

Adra Slovenija je med drugim na Facebooku zapisala: "Vodja odprave, ki je deset ur čakala na carinskem terminalu, nam je sporočil, DA SO PREČKALI MEJO IN SO KONČNO NA POTI V BANJOLUKO!! Hvala vsem za pritiske in pomoč. Ne damo se!"

Obrnite se na registrirane organizacije
Če boste humanitarno pomoč poskusili čez mejo peljati kot fizične osebe, pa četudi pomoč peljete svojim družinskim članom, boste plačali carino. Zato je tudi Carinska uprava Republike Hrvaške že v ponedeljek izdala opozorilo, da se humanitarna pomoč za poplavljena območja v BiH-u in Srbiji v čim večji meri dostavlja registriranim človekoljubnim organizacijam v Republiki Sloveniji, npr. Rdeči križ, Karitas …

Pomagajo tudi glasbeniki:
V nedeljo, 25. 5. bo v Kinu Šiška dobrodelni koncert, na katerem bodo nastopili Elvis Jackson, Repetitor in Damir Avdić.
Zoran Predin bo na dobrodelnem koncertu nastopil 27. maja ob 19. uri v Pravoslavni cerkvi v Ljubljani

Registrirane organizacije imajo olajšane carinske formalnosti, dobro so seznanjene s carinskimi postopki, pošiljke pa najavljajo hrvaškemu Državnemu uradu za zaščito in reševanje, ki jih prednostno obravnava. Pri prevozu večjih pošiljk pomoči hrvaška carina svetuje uporabo mejnih prehodov Stara Gradiška za BiH in Bajakovo za Srbijo. Za dodatne informacije sta na voljo e-naslova: operativno@carina.hr in javnost@carina.hr.
Katja Štok

AKCIJA, KI JO ORGANIZIRA ga. MILENA DJUKIC: Dekani 3a (petek, 23. maj, in sobota, 24. maj, med 10.00 in 18.00);

- RDEČI KRIŽ SLOVENIJE, Mirje 19, 1000 Ljubljana. TRR je odprt pri banki SKB.

SI56 0310-0111-1122-296,
SWIFT: SKBASI2X
Koda namena CHAR
Sklic za RK Bosna: 00 937057
Sklic za RK Srbija: 00 937058

- SLOVENSKA KARITAS, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana;

TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Namen: POPLAVE SRBIJA IN BIH
Sklic: SI00 625
Koda namena: CHAR,
BIC banke: LJBASI2X625
Za poplavljene v Srbiji in BiH-u lahko prispevate 5 evrov tudi s SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919. Zbrana sredstva bodo uporabljena za pomoč, ki jo bo realizirala Karitas Srbije in BiH-a.

- UNICEF, Pavšičeva 1
TRR: SI56 0201 3025 9875 526
BIC/SWIFT: LJBASI2X
SKLIC: SI00 41103
KODA NAMENA: CHAR
NAMEN: POMOČ V POPLAVAH

- ZBIRNA MESTA humanitarnega društva ADRA Slovenija

- Celje: Kulturniška 40 (040 642 074 - Vladimir Šunjevarić);
- Ljubljana: Njegoševa 15 (031 269 117 - Pia Mlinar), od ponedeljka do petka, od 8. do 20. ure;
- Krško: Cesta 4. julija 17 (041 250 321 - Jože Abram);
- Kranj: Gostilna Sonce, Škofjeloška c. 112 (041 330 041 - Saša), od ponedeljka do srede od 7.30 do 23. ure;
- Velenje: Efenkova 61. (040 669 306), od ponedeljka do torka, od 16. do 18. ure
- Lesce: Avtopralnica Priti, Alpska 62 (040 521 411 – Jure Žagar), od ponedeljka do četrtka, od 8. do 20. ure;
- Ptuj: Belšakova 71. (040 528 021 – Olga Popov), torek od 16. do 18. ure in četrtek od 12. do 16. ure;
- Maribor: Primčeva 1 (051 450 145 – Jelena Ostojić Jović; 041 433 458 – Tejo Drevenšek), ponedeljek in torek ves dan;
- Grosuplje: Kongo hotel in casino. Ljubljanska cesta 65 (041 985 487 – Milan Kovačevič);
- Nova Gorica: Športno društvo Rožna dolina. Vipavska cesta 16. Športni park v Rožni dolini (igrišče pri krožišču), ponedeljek od 12. do 15. ure in od 18. do 20. ure ter v torek od 13. do 16. ure. (Svetlana Rakita (040 416 346), Gregor Sever (041 304 008));
- Ormož: Hardek 17. Skladišče Rdečega križa (040 528 021 – Olga Popov), sreda od 10. do 12. in od 15. do 18. ure;
- Borovnica: Zavod TRI-NITI (031 651 330 – Špela Grohar).

- ZBIRNA MESTA PO SLOVENIJI:

- DOL PRI LJUBLJANI: Glasbena šola Pustotnik (Vinje 37), vsak dan med 8. in 22. uro (041 879 354 - Tjaša)

- GORIČKO: Gasilski dom Bodonci (občina Puconci) od 19. maja do 22. maja do 17.00.

- JESENICE: Društvo up, Spodnji Plavž 24e, od 19. do 23. maja med 8.00 in 18.00.

- KOPER: *Pisarna Študentskega sveta Univerze na Primorskem
* Obalna sindikalna organizacija KS90, Trg Brolo 2, 20. maj (8.00-18.00)
in 21. maj (8.00-17.00)


- LJUBLJANA, *Zveza svobodnih sindikatov Slovenije
račun odprt pri Delavski hranilnici: 61000-3000000051
Sklic: 11096
Namen: Pomoč žrtvam poplav

- MARIBOR: * Tehniške fakultete Univerze v Mariboru (glavni vhod), od 19. do 21.
maja med 9.00 in 17.00 (040 549 878 - Sašo Kos, 040 989 753 - Aleš
Žibert).
* Društvo popotnikov VAGANT, Zagrebška 47

- MORAVČE: Gasilski dom PGD Moravče (Šlandrova 7), 20. maj in 21. maj, med 18. in 20. uro.

- MURSKA SOBOTA, prostori soboškega gradu, Trubarjev drevored 4, 8051 336 263 - Špela Horvat)

- PTUJ: pred gasilskim domom na Ptuju (Natašina pot 1), sobota, 24. maj, med 9. in 13. uro

- ŠENTJUR: Skladišče RKS - Območno združenje Šentjur (Cesta Miloša Zidanška 9 a), vsako sredo med 9. in 12. uro ali po dogovoru (03 747 13 60 ali 031 794 189)

- VELENJE: Dom borcev in mladine (Kopališka cesta 3), pomoč zbirajo do četrtka, 22. maja, med 8. in 18. uro.

- VRHNIKA: V gasilskem domu na Vrhniki, Jelovškova 3, do petka med 15. in 19. uro

- SRBSKI KULTURNI CENTER DANILO KIŠ (Parmova 41, Ljubljana) zbira sredstva na:

ŽIRORAČUN srbskega finančnega ministrstva: 01-504619-100193230-000000-0000
NAMENSKI DEVIZNI RAČUN za odpravljanje posledic poplav
IBAN: RS35908504619019323080
SWIFT MESSAGE: FIN 1
NAMEN: Donacija BALKAN

- HRVAŠKI DOM, Masarykova 14, Ljubljana

Denarne prispevke je mogoče nakazati na številko računa Hrvaškega kulturnega društva v Mariboru: SI56 1010 0004 4564 123, odprtem pri Banki Koper, s sklicem "Za poplavljena področja".

- ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE SLOVENIJE

SI56 6100-0000-3512-232
Koda namena CHAR
Sklic za Bosno: 00 07-5000
Sklic za Srbijo: 00 07-5001
s pripisom POMOČ ZA OTROKE

"Slovenija za Bosno in Hercegovino"
Konzorcij nevladnih organizacij (MDD Merhamet Slovenija, Zavod Karo, Zavod KROG, Društvo BHSP Ljiljan, KUD Sevdah, KŠD Sandžak, Žensko združenje Bedem, Združenje Sezam, Racio Social, Zavod Čarobna preproga, mednarodna mreža Food for Life Global) v sodelovanju z Veleposlaništvom Bosne in Hercegovine:

Zbirna mesta za materialno pomoč po Sloveniji so:
LJUBLJANA:
• Karocikel trgovina, Šmartinska 152, BTC (Hala A, vhod 6 in 10) Ljubljana,
vsak delavnik med 9.00 in 20.00 uro
• Društvo BHSP Ljiljan, Luize Pesjakove 9, Savsko naselje v Ljubljani,
vsak dan med 12.00 in 17.00 uro
• Merhamet, prostori Islamske skupnosti, Cesta Andreja Bitenca 70, Ljubljana, vsak dan med 10.00 in 12.00 in 17.00 in 19.00 uro.
KOPER:
• Zavod KROG, Pristaniška 2, Tržnica Koper,
vsak delavnik med 9.00 in 12.00 uro
KAMNIK:
• Društvo Sandžak, Usnjarska cesta 9 v Kamniku,
vsak dan med 9.00 in 11.00 in 14.00 in 18.00 uro

Poslana pomoč kaže na veliko sočutje
Težave pri dostavi humanitarne pomoči
Proti jugu vojaški konvoj s pomočjo
Slovenija pomaga
Na poplavljenih območjih rešujejo življenja tudi Slovenci