V pokrajini Herat na zahodu Afganistana so nameščeni tudi slovenski vojaki. Foto: EPA
V pokrajini Herat na zahodu Afganistana so nameščeni tudi slovenski vojaki. Foto: EPA
Afganistan je v zadnjih treh letih priča najhujšemu nasilju po strmoglavljenju talibanskega režima konec leta 2001. Foto: EPA

"76 civilistov, med njimi večinoma ženske in otroci, je doživelo mučeniško smrt v operaciji koalicijskih sil v pokrajini Herat," je sporočilo afganistansko notranje ministrstvo in pojasnilo, da je bilo med mrtvimi sedem moških, 19 žensk, preostali pa so bili otroci, mlajši od 15 let. Trupla so potegnili iz hiš, ki so bile uničene v bombardiranju, krajevne oblasti pa se bojijo, da bo število mrtvih še naraslo, saj še niso pregledali vseh bombardiranih hiš.

Koalicijske sile pod vodstvom ZDA so priznale, da so v Heratu izvedli vojaško operacijo, ki je vključevala tudi zračne napade, v katerih je bilo ubitih 30 talibanskih upornikov. Afganistanske in koalicijske sile so zračno podporo poklicale na pomoč, potem ko so se med iskanjem znanega talibanskega poveljnika, ki naj bi pripravljal napad na ameriško oporišče, znašle v zasedi upornikov.

Jeza zaradi nepazljivosti tujih sil
V zračnih napadih mednarodnih sil so že kar nekajkrat nastale civilne žrtve in mnogi Afganistanci menijo, da so tuje sile premalo pazljive med izvajanjem svojih operacij, kar med drugim načenja tudi podporo njihovi navzočnosti v nemirni državi.

Zaradi podobnih tragedij je afganistanski predsednik Hamid Karzaj zvezo Nato že večkrat pozval k prenehanju zračnih napadov. Po njegovem mnenju tuje sile z njimi prispevajo le k civilnim žrtvam in k zmagi v vojni. Po podatkih Združenih narodov je bilo v prvi polovici letošnjega leta ubitih 698 afganistanskih civilistov. Med njimi jih je bilo v napadih upornikov ubitih 422, medtem ko so jih 255 ubile vladne ali tuje sile.

G. V.