Število prebežnikov se v zadnjih tednih močno povečuje, opozarjajo italijanske oblasti, ki od Bruslja pričakujejo več podpore. Foto: EPA
Število prebežnikov se v zadnjih tednih močno povečuje, opozarjajo italijanske oblasti, ki od Bruslja pričakujejo več podpore. Foto: EPA
Begunska tragedija z verskim ozadjem

Incident se je zgodil v morju v Sicilski ožini med Tunizijo in Italijo na prenatrpanem gumijastem čolnu, na katerem je bilo okoli sto ljudi. Po navedbah prič iz Nigerije in Gane, ki so preživele tragedijo, je skupina muslimanov grozila Gancem in Nigerijcem, ki so se opredelili za kristjane, nato pa je med njimi izbruhnil pretep. Muslimani so grožnje uresničili in s čolna v morje vrgli 12 ljudi, ki so najverjetneje utonili. Med njimi naj bi bil po navedbah prič tudi en mladoletnik.

Potem ko je več preživelih prebežnikov povedalo, kaj se je zgodilo, je policija v Palermu aretirala 15 prebežnikov iz Slonokoščene obale, Senegala, Malija in Gvineje. Oblasti so jih prijele zaradi večkratnega umora iz verskega sovraštva.

Čedalje več žrtev
V ločeni nesreči je umrlo 40 prebežnikov, ki so bili na poti iz Libije v Italijo, štiri, ki prihajajo iz Gane, Nigerije in Nigra, pa so oblasti rešile. Kot je povedala četverica, se je začel čoln kmalu po odhodu potapljati.

Italijanske oblasti v zadnjih dneh znova opozarjajo na močno povečano število migrantov, ki skušajo s čolni in drugimi plovili iz nemirnih držav Afrike prebegniti v Evropo. V zadnjih nekaj dneh so italijanske reševalne ekipe rešile skoraj 10.000 prebežnikov, več sto pa jih je utonilo. Kot smo poročali v torek, je samo v nesreči čolna, ki je bil na poti iz Libije v Italijo, umrlo okoli 400 prebežnikov.

Italijanske oblasti so Evropsko unijo pozvale, naj okrepi pomoč pri vprašanju reševanja prebežnikov. Zaradi lepšega vremena oblasti v prihodnjih tednih pričakujejo še več prebežnikov. Italijanska zakonodaja prepoveduje vrnitev mladoletnih prebežnikov, ki jim mora zagotoviti tudi zdravstveno nego in izobraževanje.

Begunska tragedija z verskim ozadjem