Islamska država (IS, nekdanji ISIS) seje strah in grozo med kurdskimi manjšinami na severu Iraka. Številni njihovo obstreljevanje na območju označujejo za genocid. Foto: EPA
Islamska država (IS, nekdanji ISIS) seje strah in grozo med kurdskimi manjšinami na severu Iraka. Številni njihovo obstreljevanje na območju označujejo za genocid. Foto: EPA
Američani so po nekaj mesecih premišljevanja ta teden začeli zračne napade na cilje IS-ja, a zatrjujejo, da kopenske operacije ne bo. Foto: EPA
Tretji napad ameriške vojske v Iraku

V gore na sever Iraka, kamor so se v begu pred skrajneži zatekli številni pripadniki verskih manjšin, medtem prihaja tuja humanitarna pomoč.

V soboto zvečer so vodo in hrano na goro Sindžar dostavila ameriška letala, danes pa so pakete z vodo in hrano, opremljene s padali, odvrgla britanska vojaška letala.

Na poti na območje naj bi bila tudi britanska letala s pitno vodo, šotori, nepremočljivimi ponjavami in solarnimi svetilkami. Humanitarno pomoč za več deset tisoč pripadnikov verskih manjšin, večinoma jazidov, je za danes napovedala tudi Francija.

Unicef opozarja, da je v gorovju zaradi dehidracije umrlo že najmanj 56 jazidskih otrok, skupno pa naj bi bilo okoli Sindžarja ujetih od 50.000 do 150.000 ljudi.

Več kot 20.000 sestradanih jazidov naj bi medtem pobegnilo čez mejo.

V Iraku Fabius
V Irak je danes prispel francoski zunanji minister Laurent Fabius, ki je v Bagdadu pozval k oblikovanju širše vlade narodne enotnosti, ki bi bila sposobna voditi boj proti terorizmu. Pozneje naj bi obiskal tudi kurdsko mesto Erbil.

Na programu ima srečanje z iraškim kolegom Hošjarjem Zebarijem in vodjo iraških Kurdov Masudom Barzanijem. Fabius naj bi med drugim nadzoroval dostavo humanitarne pomoči na odročna območja.

Islamski skrajneži, povezani v t. i. Islamsko državo (IS), so v zadnjih mesecih zajeli večje dele Iraka in Sirije ter na območju razglasili kalifat oz. islamsko državo.

Šeriatsko pravo v Siriji
Medtem tudi iz Sirije, kjer že leta divja krvava vojna, poročajo o nasilju, ki ga tam izvaja Islamska država. Sunitski borci naj bi namreč na severu uveljavljali strogo šeriatsko pravo.

Človekoljubne organizacije so potrdile najmanj dve kamenjanji žensk zaradi domnevnega prešuštva in mučenje mladoletnikov, ki niso spoštovali ramazanskega posta.
IS-ju je v Siriji in Iraku uspelo rekrutirati okoli 10.000 borcev, pridružuje pa se jim vse več mladih prostovoljcev - večinoma revnih, nezaposlenih in neizobraženih mladeničev med 16. in 25. letom starosti, pa tudi nekdanjih zapornikov, ki so jih osvobodile sile IS-ja. Te prostovoljce opremijo z orožjem, avtomobili, mobilnimi telefoni in denarjem. Novačenje poteka kar iz informacijskih centrov, postavljenih po mestih, v katerih nato ljudem delijo letake in propagandni material, poroča CNN.
Eden izmed razlogov, da se suniti priključujejo IS-ju, je prav gotovo ta, da se je sunitska skupnost v Iraku počutila opeharjeno in potisnjeno na rob političnih procesov iraškega premierja Nurija Al Malikija in njegove pretežno šiitske vlade.

Tretji napad ameriške vojske v Iraku