Evroatlantska povezava se je nazadnje povečala za sedem članic. Foto: EPA
Evroatlantska povezava se je nazadnje povečala za sedem članic. Foto: EPA
Jaap de Hoop Scheffer
Zelo pomembno pri nadaljnji vključitvi novih držav članic v Nato bo mnenje generalnega sekretarja zveze. Foto: EPA

Odbor parlamentarne skupščine zveze je na zasedanju v Reykjaviku v predlogu resolucije pozval, naj voditelji držav in vlad prihodnje leto na zasedanju v Bukarešti na začetek pogajanj o vstopu povabi članice, za katere bodo ocenili, da so pripravljene na članstvo in katerih vstop bo pomenil krepitev varnosti in stabilnosti na evroatlantskem območju. V torek naj bi dokument potrdila parlamentarna skupščina, na kateri bo sodeloval tudi generalni sekretar zveze Jaap de Hoop Scheffer, piše Jutarnji list.

Predlog tudi poziva člane parlamentarne skupščine, naj dejavno sodelujejo v razpravi v njihovih državnih parlamentih, ko bo na njihovem dnevnem redu vprašanje ratifikacije protokola o pridružitvi novih članic.

Hrvati zadovoljni
Na petdnevnem zasedanju (od 4. do 9. oktobra) na Islandiji poleg predstavnikov držav članic zveze sodelujejo tudi delegacije držav Partnerstva za mir. Hrvaško delegacijo vodi Krešimir Ćosić, ki je izrazil zadovoljstvo s predlogom resolucije, saj je po njegovem mnenju "dober znak pred naslednjim vrhom Nata".

Podobno resolucijo je Natova parlamentarna skupščina sprejela pred vrhom zveze leta 2002 v Pragi, kjer je v zvezo povabila sedem držav, poleg Slovenije še Bolgarijo, Estonijo, Latvijo, Litvo, Romunijo in Slovaško. Zveza Nato sicer trenutno združuje 26 držav članic.

K. T.