Muslimanska patrulja si je prizadevala
Muslimanska patrulja si je prizadevala "disciplinirati" ljudi na ulicah Londona. Foto: EPA

Pripadniki samooklicane skupine Muslimanska patrulja so na ulicah vzhodnega dela britanske prestolnice ustrahovali par, ki se je na ulici držal za roke, grozili ženski s "peklenskim ognjem", ker se je po njihovem mnenju oblekla neprimerno, in napadli skupino, ki je popivala na prostem, poroča The Guardian.

19-letni Jordan Horner, ki je v preteklosti zatrjeval, da si prizadeva za uvedbo šeriatskega prava v Veliki Britaniji, je bil obsojen na 17 mesecev zapora, 26-letni Ricardo MacFarlane na 12 mesecev, medtem ko bo moral neimenovani 23-letni moški za rešetkami preživeti šest mesecev.

Sodnica je ob izreku obsodbe trojico podučila, da je islam miroljubna vera, njihovo vedenje pa je bilo povsem v nasprotju s tem. Spomnila jih je tudi, da je ena izmed dobrih strani življenja v Veliki Britaniji tudi strpnost in spoštovanje do pripadnikov drugih verstev, načinov življenja in tudi oblačenja.

"To je muslimanski predel"
Prisotni na sodišču so lahko slišali, kako se je Horner skupaj s 23-letnim moškim v avtomobilu decembra lani peljal mimo para in prek megafona vpil nanju ter ju pozival, naj se nehata držati za roke, saj gre za muslimanski predel. Sprva je par mislil, da gre za šalo, a se je po nadaljevanju besednega napada vseeno prenehal držati za roke.

Ko sta se moški in ženska čez nekaj minut znova prijela za roke, sta se Horner in kolega spet pojavila in paru z avtomobilom zaprla pot.

Na začetku januarja letos sta Horner in MacFarlane napadla skupino, ki je popivala na ulici. Skupini sta povedala, da je to v nasprotju s "šeriatskimi zakoni v deželi Alaha", in ob tem vpila: "Ubijmo nevernike!" Horner je tudi napadel dva izmed njih. Enega je udaril v čeljust, drugega pa v glavo, da se je zgrudil na tla.

V tretjem incidentu je Horner s kolegom znova ustrahoval par in ženski očital, da je neprimerno oblečena v muslimanskem predelu, zaradi česar se bo "cvrla v peklu". Ženska mu je odgovorila, da je to Velika Britanija in da se lahko oblači, kakor se ji zdi.