Ameriški predsednik Donald Trump med nagovorom ob začetku vrha Nata, ki poteka na novem sedežu severnoatlantske organizacije. Trump je na novem sedežu odkril kip v spomin na teroristični napad 11. septembra 2001, jekleni ostanek enega od dveh newyorških dvojčkov oziroma stoplnic, ki sta bila zrušeni. Drugi pa je opomnik na padec berlinskega zidu kot simbol združene Evrope, ki ga je odkrila nemška kanclerka Angela Merkel. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump med nagovorom ob začetku vrha Nata, ki poteka na novem sedežu severnoatlantske organizacije. Trump je na novem sedežu odkril kip v spomin na teroristični napad 11. septembra 2001, jekleni ostanek enega od dveh newyorških dvojčkov oziroma stoplnic, ki sta bila zrušeni. Drugi pa je opomnik na padec berlinskega zidu kot simbol združene Evrope, ki ga je odkrila nemška kanclerka Angela Merkel. Foto: Reuters
Angela Merkel
Voditelje držav članic Nata je nagovorila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je poudarila pomen odprte družbe, ne pa postavljanja pregrad in zidov. Foto: Reuters
Melania Trump
Žene in partnerice voditeljev na vrhu Nata so imele poseben program. Od leve proti desni Emine Erdogan (Turčija), Thora Margret Baldvinsdottir (Islandija), Brigitte Trogneux (Francija), Melania Trump (ZDA), Mojca Stropnik (partnerka slovenskega premierja Mira Cerarja), Desislava Radeva (Bolgarija), Amelie Derbaudrenghien (Belgija) in Ingrid Schulerud-Stoltenberg (Norveška). Foto: Reuters
Nato
Zveza Nato ima v Bruslju nov sedež. "Nikoli nisem vprašal, koliko je stal (...) Je pa lep," je o novem "domu" Nata dejal Trump. Nova stavba je stala približno 1,1 milijarde evrov. Stavba v številnih odtenkih sive se razprostira na 250.000 kvadratnih metrih, obdaja jo 72.000 kvadratnih metrov stekla, ki naj bi simboliziralo transparentnost. Ima obliko kril, prepletenih kot prsti dveh rok, kar naj bi simboliziralo enotnost in sodelovanje. Foto: Reuters
Trump na vrhu Nata opozoril na pošteno delitev bremen

Zahtevana oziroma dogovorjena dva odstotka bruto domačega proizvoda za obrambo namenja le pet od skupaj 28 članic Nata. Trump je zato v uvodnem nagovoru, ki je potekal na novem sedežu Nata, opozoril, "da 23 članic ameriškim davkoplačevalcem dolguje veliko denarja".

Dva odstotka sta "goli minimum"
A opozoril je tudi, da sedanji cilj dveh odstotkov, ki naj bi se mu zaveznice čim bolj približale do leta 2024, ne bo dovolj. Označil ga je za "goli minimum". "S temi kronično premajhnimi prispevki in ob naraščajočih grožnjah se moramo zavedati, da tudi dva odstotka BDP-ja ne bosta dovolj, da bi zmanjšali razlike v modernizaciji, pripravljenosti in velikosti sil. Nadoknaditi moramo veliko izgubljenih let. Dva odstotka sta goli minimum za spopadanje z današnjimi zelo resničnimi in zelo zlobnimi grožnjami," je dejal.

Terorizem mora biti poražen
Trump je v uvodnem nagovoru zatrdil, da se ZDA nikoli ne bodo nehale boriti proti terorizmu. "Terorizem mora biti poražen, ali pa bomo grozljive prizore, kakršne smo videli v Manchestru, spremljali še naprej. Morilce, ekstremiste, zgube je treba poiskati in odstraniti," je opozoril Trump. In spomnil na nedavne pogovore z voditelji Bližnjega vzhoda, na katerih so se dogovorili za ustavitev financiranja radikalnih ideologij, ki vodijo v terorizem po vsem svetu.

Natovi prioriteti: Terorizem in migracije
"Moja potovanja in srečanja me navdajajo z novim upanjem, da se narodi številnih ver lahko združijo v boju proti terorizmu, ki je skupna grožnja vsemu človeštvu,"
je poudaril ameriški predsednik. V kontekstu boja proti terorizmu je opozoril, da na tisoče ljudi prihaja v naše države in da pogosto nimamo pojma, kdo so. "Biti moramo trdni, močni in pazljivi," je pozval. Nato prihodnosti mora biti po Trumpovem prepričanju osredotočen na terorizem in migracije, kakor tudi na grožnje iz Rusije ter na vzhodnih in južnih mejah.

Merkel: Zidovi in izolacija nas ne delajo uspešne, ampak odprta družba
Pred nastopom Trumpa je nemška kanclerka Angela Merkel ob odkritju spomenika v spomin na padec berlinskega zidu poudarila predvsem pomen odprte družbe, ne pa postavljanja pregrad in zidov. "Niso izolacija ali zidovi tisti, ki nas delajo uspešne, ampak odprte družbe, ki si delijo iste vrednote," je poudarila Merklova. "S koncem konflikta med Zahodom in Vzhodom se je začela nova doba, ki pa nam prinaša nove izzive in nove grožnje. A smo še naprej zavezništvo, ki temelji na skupnih vrednotah, ki izkazuje solidarnost do svojih članic," je še dejala nemška kanclerka in dodala, da Nemčija ne bo nikoli pozabila prispevka Nata pri združevanju obeh Nemčij v eno državo.

V ospredju vrha, ki se ga udeležuje tudi slovenski premier Miro Cerar, sta torej že nakazani dve temi: vprašanje poštene delitve bremen, zlasti krepitve obrambnih izdatkov v evropskih zaveznicah in Kanadi, ter boj proti terorizmu.

Nato se bo boril proti Islamski državi
Pred vrhom je generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg sporočil, da bo zveza Nato postala članica svetovne koalicije za boj proti teroristični skupini Islamska država. To je ena od točk novega načrta za krepitev Natove vloge v boju proti terorizmu, ki ga bodo danes sprejeli voditelji. Vse zaveznice sicer posamezno že sodelujejo v koaliciji za boj proti IS-ju. Tudi Nato koalicijo že podpira z zagotavljanjem podatkov z zračnim opozorilnim in nadzorovalnim sistemom Awacs ter z urjenjem iraških in afganistanskih sil.

"Članstvo Nata kot organizacije je močno politično sporočilo enotnosti in zavezanosti v boju proti terorizmu," je poudaril Stoltenberg. Poleg tega bo pristop organizacije h koaliciji izboljšal praktično usklajevanje v koaliciji. Ne spreminja pa članstvo v koaliciji narave Natove vloge v boju proti IS-ju. "Zavezništvo ne bo izvajalo bojnih operacij," je znova poudaril Stoltenberg.

Načrt za okrepitev Natove vloge v boju proti terorizmu vključuje še razširitev prispevka zavezništva v boju proti koaliciji s krepitvijo dejavnosti sistema Awacs, izmenjave podatkov in oskrbe z gorivom v zraku. Voditelji se bodo na srečanju dogovorili tudi za vzpostavitev nove protiteroristične celice na sedežu Nata, ki bo izboljšala izmenjavo obveščevalnih podatkov, tudi o tujih terorističnih borcih. Imenovali bodo tudi koordinatorja za spremljanje teh dejavnosti.

Poseben program za partnerje voditeljev
Za partnerice in partnerje voditeljev je pripravljen poseben program, ki se ga bodo med drugimi udeležile soprogi ameriškega in francoskega predsednika, Melania Trump in Brigitte Macron, ter partnerica slovenskega premierja Mojca Stropnik, ki naj bi to priložnost izkoristila za ponovitev povabila ameriški prvi dami na obisk v Slovenijo.

Trump na vrhu Nata opozoril na pošteno delitev bremen