Vrh po Cerarjevih besedah srečanje voditeljev poteka v luči varnostnih vprašanj in izzivov, predvsem boja proti terorizmu. Ob tej priložnosti je Cerar še enkrat izrekel sožalje in solidarnost Britancem ob nedavnem terorističnem napadu v Manchestru. Foto: EPA
Vrh po Cerarjevih besedah srečanje voditeljev poteka v luči varnostnih vprašanj in izzivov, predvsem boja proti terorizmu. Ob tej priložnosti je Cerar še enkrat izrekel sožalje in solidarnost Britancem ob nedavnem terorističnem napadu v Manchestru. Foto: EPA

ob prihodu na vrh zveze Nato v Bruslju, kjer je krepitev obrambnih izdatkov članic oziroma zagotavljanje pravične delitve bremen osrednja tema poleg boja proti terorizmu, poudaril premier Miro Cerar.

S tem v mislih je Cerar izpostavil, da je bistvenega pomena, da Slovenija poda močno sporočilo o svoji zavezanosti zvezi Nato s posodabljanjem svojih obrambnih sil. Zaveznice so se leta 2014 zavezale, da se bodo v desetih letih čim bolj približale cilju dveh odstotkov bruto domačega proizvoda za obrambo. Slovenija naj bi do leta 2025 dosegla približno 1,2 odstotka BDP.

Premier je v povezavi s tem poudaril, da je njegova vlada ustavila padanje izdatkov za vojsko in ga tudi obrnila ter da Slovenija vsako leto prispeva več denarja za vojsko in krepi možnosti za naložbe. "Nujno je, da našo vojsko posodobimo, kajti Slovenija potrebuje kakovostne obrambne sile," je poudaril. Zato po njegovih besedah zvišujejo sredstva in zato je treba izboljšati tudi status vojakov in drugih oseb, ki delajo na tem področju.

Premier priznava, da Slovenija po finančnem prispevku z enim odstotkom ni med najbolj uspešnimi, a izpostavlja, da je v Natu zelo priznana kot država, ki prispeva vojake v misije in skupne akcije, s čimer kompenzira premajhen finančni prispevek.

Cerar vesel koalicije proti IS-ju
Vrh po Cerarjevih besedah poteka v znamenju varnostnih vprašanj in izzivov, predvsem boja proti terorizmu. Ob tej priložnosti je Cerar še enkrat izrekel sožalje in solidarnost Britancem ob nedavnem terorističnem napadu v Manchestru.

V tem kontekstu premierja veseli, da je Nato sprejel odločitev za vstop v svetovno koalicijo proti teroristični skupini Islamska država, saj bo to zelo pripomoglo k skupnemu prizadevanju proti terorizmu. Vesel pa je tudi prisotnosti Črne gore, ki bo članica postala junija, za skupno mizo.

Na vprašanje, ali slovenska stran načrtuje pogovore z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom ali njegovo soprogo Melanio, ki se skupaj s Cerarjevo partnerko Mojco Stropnik udeležuje programa za partnerje in partnerice, je premier odgovoril, da bo srečanje zagotovo izkoristil za tvorne pogovore. Ob tem je pojasnil, da njegova partnerica ta hip že preživlja v družbi nekaterih partnerjev voditeljev, tudi ameriške prve dame Melanie Trump, in da sta se zagotovo že kaj pogovorili.