Abe je po britanski premierki Theresi May drugi svetovni voditelj, ki ga je Trump sprejel v Beli hiši po prevzemu položaja. Japonski premier je Trumpa v New Yorku sicer obiskal že po njegovi zmagi in pred inavguracijo. Foto: Reuters
Abe je po britanski premierki Theresi May drugi svetovni voditelj, ki ga je Trump sprejel v Beli hiši po prevzemu položaja. Japonski premier je Trumpa v New Yorku sicer obiskal že po njegovi zmagi in pred inavguracijo. Foto: Reuters
Donald Trump, Šinzo Abe
Abe je Trumpa povabil naj še letos obišče Japonsko, kar je ta sprejel. Foto: Reuters

Voditelja sta zavezništvo potrdila ne glede na to, da je Trumpova administracija umaknila ZDA iz transpacifiškega prostotrgovinskega sporazuma (TPP). Abe namreč kljub temu v Trumpu vidi nove priložnosti za svojo državo, med drugim za dejavnejšo vlogo vojske, ki jo nazaj držijo omejitve, sprejete po drugi svetovni vojni.

Abe je načeloma sprejel Trumpovo zamisel, da bodo ZDA poslej po svetu sklepale dvostranske pogodbe na račun večstranskih. Japonska in ZDA skupaj predstavljata 30 odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda.

Na obisku v ZDA je bila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini. Ameriške sogovornike je pozvala, naj se ne vpletajo v zadeve EU-ja, kot se tudi EU ne vpleta v zadeve ZDA. To je letelo na predsednika Donalda Trumpa, ki glasno podpira izstop Velike Britanije iz Unije. Nekdanji ameriški veleposlanik pri EU-ju Anthony Gardener je januarja opozoril, da Trump s podporo brexitu podpira delitev Evrope, kar ni v interesu ZDA. Kot je dejala Federica Mogherini, ZDA še ne vedo, kdo bo njihov novi veleposlanik pri EU-ju, prav tako pa v Washingtonu še ni odločitve, kako naprej ali sploh glede sporazuma o prosti trgovini.

Skupna izjava obeh voditeljev med drugim potrjuje zavezo ZDA do obrambe Japonske tudi z jedrskim orožjem, napoveduje okrepitev ameriške prisotnosti v regiji in večjo vlogo ter odgovornosti Japonske v tem zavezništvu, kar bodo sicer šele raziskali na ravni obrambnih in zunanjih ministrov obeh držav.

Sporočilo Kitajski
Trump je v četrtek kitajskemu predsedniku Ši Džinpingu zagotovil, da Washington še naprej podpira politiko ene Kitajske, torej ne bo promoviral odnosov s Tajvanom na račun Pekinga. Z Abejem pa je poslal Pekingu sporočilo, da bodo ZDA trdno ob strani Japonske v primeru morebitnih pomorskih napetosti. Kitajski je bilo tako sporočeno, da so ZDA proti ukrepom, ki spodkopavajo japonsko upravo otočja Senkaku (kit. Djaoju) pri Tajvanu.

Severno Korejo sta Trump in Abe pozvala, naj opusti svoj jedrski in raketni program ter se vzdrži provokacij. Obe državi sta zavezani doslednemu uresničevanju vseh resolucij Varnostnega sveta ZN-a o Severni Koreji.