Obisk Therese May je prvi obisk kakšnega državnika oziroma državnice v Beli hiši po izvolitvi Donalda Trumpa za predsednika. Foto: Reuters
Obisk Therese May je prvi obisk kakšnega državnika oziroma državnice v Beli hiši po izvolitvi Donalda Trumpa za predsednika. Foto: Reuters
Donald Trump
Ameriški predsednik je odločitev britanskih volivcev, da podprejo izhod iz EU-ja, označil za pametno odločitev. Foto: EPA
Mayeva v Beli hiši

Theresa May je po pogovoru dejala, da je Trump "100-odstotno za Nato" kljub njegovim nedavnim izjavam, v katerih je to vojaško zvezo označil za zastarelo.

Oba voditelja sta dejala, da si bosta prizadevala za krepitev gospodarskih vezi med državama. Theresa May je dejala, da je trgovinski sporazum med Veliko Britanijo in ZDA v "nacionalnem interesu obeh držav". A Velika Britanija ne more začeti pogajanj o gospodarskih sporazumih, dokler je članica EU-ja. Trump je sicer dejal, da si želi "hitrega" dogovora po izstopu Velike Britanije iz Unije, poroča BBC.

Trump: Prezgodaj za odločitev o sankcijah
Govorila sta tudi o sankcijah proti Rusiji. Britanska premierka je tako dejala, da meni, da bi morale ostati sankcije v veljavi, dokler Moskva ne izpolni v celoti svojih obveznosti glede na dogovor iz Minska iz leta 2015 o prekinitvi ognja v Ukrajini. Trump pa je dejal, da je o dvigu sankcijah prezgodaj govoriti. Trump je še dejal, da bi bilo imeti "odličen odnos" z Rusijo in Kitajsko "pozitivno in ne negativno", poroča BBC.

Upanje na krepitev sodelovanja
Kljub očitnemu nestrinjanju v nekaterih zadevah, kot je na primer zbiranje podatkov z metodo mučenja - Trump mučenje namreč zagovarja - obe strani upata na okrepitev sodelovanja v prihodnosti. Theresa May se je v pogovoru z britanskimi novinarji pred odhodom v ZDA pošalila, da se nasprotja včasih privlačijo. Velika Britanija si ob brexitu, ki ga je Trump glasno podprl, želi ohranjati dobre odnose z ZDA in "obnoviti poseben odnos med državama", je pred obiskom dejala britanska premierka.

Že v četrtek je britanska premierka v ameriškem senatu nagovorila republikance. Izpostavila je slabosti preteklih skupnih vojaških intervencij in napovedala spremembe v britanski zunanji politiki, vendar se je hkrati zavzela za vojaško sodelovanje držav, ko bo to potrebno.

"Graditi moramo odnose, sisteme in procese, ki prej kot konflikt omogočajo sodelovanje. To bo našim zaveznicam, ki mejijo na Rusijo – še posebej po nezakoniti priključitvi Krima zagotavljalo, da njihova varnost ni vprašljiva. Ne smemo ogroziti svoboščin, ki sta jih v Vzhodno Evropo prinesla Reagan in Thatcherjeva ter jih prepustiti vplivom predsednika Putina," je po poročanju Guardiana povedala Mayeva.

To je zagotovo močno sporočilo za Trumpa, ki je zvezo Nato označil za zastarelo, ameriške obveščevalne agencije pa so razkrile, da naj bi se Rusija vmešavala v ameriške predsedniške volitve, kar je Trump označil za neresnico.

V soboto telefonski pogovor Trump in Putin?
Ameriški mediji ob tem poročajo, da naj bi Trump in Putin v soboto govorila po telefonu, v Kremlju pa so za zdaj potrdili možnost telefonskega pogovora. Putin in Trump sta sicer po telefonu že govorila novembra, po Trumpovi zmagi, in se zavzela za normalizacijo odnosov med državama. Ameriški predsednik je že večkrat poudaril, da si želi izboljšati odnose z Rusijo, ki so zdaj na najnižji ravni po koncu hladne vojne.

Mayeva v Beli hiši