Direktorji Trumpove fundacije: Eric Trump, Ivanka Trump, Donald Trump in Donald Trump mlajši. Foto: Reuters
Direktorji Trumpove fundacije: Eric Trump, Ivanka Trump, Donald Trump in Donald Trump mlajši. Foto: Reuters
Eric Schneiderman
Nekdanji generalni tožilec New Yorka Eric Schneiderman je dve leti preiskoval primer Trumpove fundacije in naštel več nepravilnosti. Foto: Reuters

Pri "obsežnih in nenehnih" kršitvah zakonov naj bi sodelovali tudi njegovi otroci Donald mlajši, Ivanka in Eric, zato je tožba vložena tudi proti njim. Underwoodova v tožbi zahteva, da Trumpovi ukinejo fundacijo in poravnajo 2,8 milijona dolarjev odškodnine. Prav tako zahteva, da se Trumpom "zaradi nepravilnosti in popolnega pomanjkanja nadzora" prepreči služenje v upravi katere koli dobrodelne ustanove v New Yorku.

Gre za civilno tožbo in verjetno najmanjšo pravosodno težavo v kupu teh za predsednika ZDA, ki se je na novico o tožbi silovito odzval na Twitterju. "Sluzasti newyorški demokrati in njihov osramočeni (in iz mesta pregnani) pravosodni minister Eric Schneiderman delajo vse, kar morejo, da me tožijo zaradi fundacije, ki je sprejela 18,8 milijona dolarjev in dala v dobrodelne namene več, kot je dobila, 19,2 milijona. Te tožbe ne bom poravnal!" je zagotovil Trump.

Underwoodova, ki je primer nasledila od Schneidermana, v tožbi trdi, da je Trump skupaj z otroki fundacijo nezakonito uporabljal za svojo predsedniško kampanjo in sredstva uporabil v lastno osebno in poslovno korist. Med drugim je naročil tudi svoj portret, ki ga je dal v najem newyorškemu baru, in za to zaračunaval mesečno najemnino.

Nekdanji newyorški generalni tožilec Eric Schneiderman je dve leti preiskoval primer Trumpove fundacije. Oktobra 2016 je fundaciji prepovedal zbiranje sredstev v New Yorku, ker ni bila pravilno registrirana. Trump je nato po poročanju BBC-ja obljubil, da bo fundacijo, da bi se izognil morebitnemu konfliktu interesov, zaprl, kar pa se ni zgodilo.

Schneiderman primer predal Underwoodovi
Schneiderman je meseca maja odstopil s položaja generalnega tožilca, potem ko so ga štiri ženske obtožile fizičnega nasilja. Predtem je bil sicer znan kot podpornik pravic žensk in gibanja proti spolnim zlorabam #MeToo, prav on pa je bil tudi tisti, ki je vložil obtožnico proti hollywoodskemu režiserju Henryju Weinsteinu.