Predsednik Trump je republikanski predlog zdravstvene reforme sprva hvalil kot čudovitega, zdaj naj bi ga označeval za zlobnega. Foto: Reuters
Predsednik Trump je republikanski predlog zdravstvene reforme sprva hvalil kot čudovitega, zdaj naj bi ga označeval za zlobnega. Foto: Reuters
Kritiki republikanskega predloga
Kritiki republikanskega predloga opozarjajo, da bi v primeru uveljavitve več kot 20 milijonov Američanov izgubilo zdravstveno zavarovanje. Foto: Reuters

Trump se je na kosilu sestal s 13 bolj ali manj zmernimi republikanskimi senatorji, ki jih je po poročanju portala Politico, ki se sklicuje na vire, prisotne na srečanju, pozval, naj pripravijo bolj velikodušen predlog zakona. Predlog, ki ga je na začetku maja predstavniški dom kongresa tesno, zgolj z republikanskimi glasovi potrdil, je Trump po navedbah virov večkrat označil za "zlobnega", čeprav ga je ob potrditvi označil za "čudovitega". Za zdaj še ni jasno, kaj Trumpa moti v predlogu, ki ga je doslej hvalil na ves glas, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Republikanski senator Bob Corker je na začetku maja dejal, da predlog, ki ga je sprejel predstavniški dom, nima nikakršne možnosti v senatu. Senatorji so se zato odločili za pripravo svoje zakonodaje.

Kot poroča BBC, je Trump senatorjem dejal, naj bo njihova različica "prijazna". Po poročanju Politica je Trump še dejal, da morajo senatorji "sprejeti predlog, ki bi ga republikanci lažje branili", kar bo "mogoče zahtevalo vlaganje dodatnih sredstev".

Medtem je 30 demokratskih senatorjev in 166 članov predstavniškega doma na zveznem sodišču vložilo tožbo proti Trumpu, ki po navedbah kongresnikov ni zaprosil kongresa za nobeno od nakazil, ki so jih njegova podjetja prejela od tujih vlad, odkar je januarja prevzel položaj, čeprav ustava to zahteva od njega, poročajo tuje tiskovne agencije. "Predsednik Trump je v konfliktu interesov v najmanj 25 državah, in kaže, da izkorišča svoje predsednikovanje za povečevanje svojih dobičkov," je dejal član predstavniškega doma John Conyers. V Beli hiši se na tožbo še niso odzvali, so pa dejali, da Trumpovi poslovni interesi niso v nasprotju z ustavo.

Rok za nov predlog 4. julija
Predlog predstavniškega doma za razveljavitev reforme predsednika Baracka Obame in uvedbo nove reforme po okusu konservativnih politikov je v senatu nemudoma naletel na močan odpor. Kot je konec maja izračunal kongresni proračunski urad (CBO), bi po republikanskem predlogu zavarovanje v desetih letih izgubilo 23 milijonov več ljudi, kot če bi ohranili sedanji sistem, znan kot "Obamacare". Večina zato, ker si ga ne bi mogla privoščiti.

Vodja senatne večine Mitch McConnell je postavil 4. julij kot rok za potrditev senatnega predloga reforme, ki bo moral biti zelo spremenjen, saj so odzivi javnosti in notranje ankete politikov pokazale, da je republikanska reforma veliko manj priljubljena, kot je bila Obamova leta 2010. Obamacare je zdravstveno zavarovanje dodelil okoli 20 milijonom Američanov.