Trump je na mesto Tillersona imenoval direktorja Cie Mika Pompea. Foto: Reuters
Trump je na mesto Tillersona imenoval direktorja Cie Mika Pompea. Foto: Reuters
Rex Tillerson
Rex Tillerson je postal zunanji minister ZDA z najkrajšim stažem v zadnjih 120 letih. Foto: Reuters
Trump ni navedel pravnih razlogov za odstavitev Tillersona
Tillersona bo na mestu zunanjega ministra nasledil Pompeo

"Mike Pompeo, direktor Cie, bo postal naš novi državni sekretar. Opravljal bo fantastično delo! Hvala Rexu Tillersonu za njegovo delo. Gina Haspel bo postala nova direktorica Cie, prva ženska doslej. Čestitke vsem!" je prek Twitterja sporočil Trump. "Prepričan sem, da je Pompeo pravi človek za to delo v tem kritičnem času," je dodal.

Na menjavo na mestu vodje State Departmenta so ameriški mediji namigovali že konec novembra, ko so se sklicevali na neimenovane predstavnike Bele hiše.

Nesoglasja med Trumpom in Tillersonom so bila očitna. Med drugim se ne strinjata glede iranskega jedrskega sporazuma in sankcij proti Severni Koreji. Trump je Tillersonu javno dejal, da v diplomatskih prizadevanjih okoli Severne Koreje trati čas, zunanji minister pa naj bi predsednika v zasebnem pogovoru oklical za kretena. Bela hiša je v izjavi za javnost takrat zanikala medijska poročanja.

Tudi Trump je pozneje ob pojasnjevanju svoje odločitve dejal, da se s Tillersonom nista strinjala o številnih stvareh. "Dejansko sva dobro shajala, a se nisva strinjala o nekaterih stvareh. Če pogledate dogovor z Iranom, sem menil, da je grozen, on je menil, da je dober. Želel sem ga bodisi prekiniti ali nekaj narediti, on je menil nekoliko drugače. Tako da dejansko nisva bila enakih misli," je dejal novinarjem.

Trump naj bi želel ministra zamenjati pred začetkom tveganih pogajanj s Severno Korejo in srečanjem z voditeljem Kim Džong Unom, tiskovna agencija AFP navaja neimenovanega visokega predstavnika ZDA.

Tillerson v poslovilnem nagovoru posvaril Rusijo
Tillerson se je zahvalil sodelavcem in Američanom, posvaril Rusijo, Trumpa pa omenil le enkrat. S tresočim glasom je pred novinarji prebral izjavo, nato pa se poslovil brez odgovorov na vprašanja.

"Ostaja veliko dela pri iskanju odgovorov na skrb vzbujajoče vedenje ruske vlade, ki mora pozorno oceniti, ali so njena dejanja v najboljšem interesu njenih državljanov in širšega sveta. Nadaljevanje sedanje poti bo vodilo v še večjo osamitev, kar ni v interesu nikogar," je dejal Tillerson.

Odstavljen tudi namestnik Goldstein
Trump je po Tillersonu odpustil še njegovega namestnika, državnega podsekretarja Steva Goldsteina, ki je na Twitterju zapisal, da Trump s Tillersonom pred odstavitvijo ni govoril, kar je v nasprotju z navedbami Bele hiše. Odstavitev Goldsteina so potrdili v Beli hiši in na zunanjem ministrstvu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Belo hišo je moral v ponedeljek zapustiti tudi predsednikov tesni sodelavec John McEntee, ki s Trumpom sodeluje že od začetka predsedniške kampanje leta 2015.

Trumpova hvala Pompeu in Haspelovi
V izjavi za Washington Post je Trump Pompea in Haspelovo močno pohvalil. Za Pompea je med drugim izpostavil, da je bil najboljši v svojem letniku na West Pointu in je z odliko diplomiral na harvardski pravni šoli, kot član predstavniškega doma kongresa pa se je izkazal s svojim delom in sposobnostjo sodelovanja tudi z demokrati.

Za Haspelovo je med drugim dejal, da je s Pompeom tesno sodelovala več kot leto dni in da se je med njima v tem času razvilo globoko spoštovanje. Sam jo bo zdaj predlagal za novo direktorico Cie, in če jo bo kongres potrdil, bo to po njegovem mnenju "zgodovinski mejnik".

Predsednik se je obenem v izjavi za časopis zahvalil Tillersonu za njegovo odlično delo. "V zadnjih 14 mesecih smo veliko dosegli, njemu in njegovi družini želim vse dobro," je zatrdil. Tillerson, ki je položaj nastopil lani januarja, je postal zunanji minister z najkrajšim stažem v ZDA v zadnjih 120 letih. Predtem je opravljal delo izvršnega direktorja energetskega velikana ExxonMobil.

Menjava na vrhu State Departmenta je sicer le še ena v vrsti menjav v Trumpovi administraciji v zadnjih mesecih. Med drugim je svoj odhod prejšnji teden napovedal predsednikov gospodarski svetovalec Gary Cohn.

Trump ni navedel pravnih razlogov za odstavitev Tillersona
Tillersona bo na mestu zunanjega ministra nasledil Pompeo