Portoriko je orkan Maria močno razdejal. Teden dni po orkanu je veliko prebivalcev še vedno brez elektrike in vode. Maria je bil najhujši orkan, ki je prizadel ta otok v skoraj 90 letih. Foto: Reuters
Portoriko je orkan Maria močno razdejal. Teden dni po orkanu je veliko prebivalcev še vedno brez elektrike in vode. Maria je bil najhujši orkan, ki je prizadel ta otok v skoraj 90 letih. Foto: Reuters
Donald Trump
Na predsednika Trumpa so letele številne kritike, češ da je bil več dni osredotočen na svoj spor z igralci in trenerji ameriškega nogometa namesto na razdejanje v Portoriku. Foto: Reuters

V ZDA od leta 1920 velja zakon, ki tujim ladjam prepoveduje transport blaga med ameriškimi pristanišči, in vlada je v primeru orkanov Harvey in Irma to prepoved začasno odpravila, da se omogoči hitrejši dotok pomoči. Obenem je vlada skoraj nemudoma aktivirala vojaško pomoč.

Zaradi zakona so morale biti tuje dobrine najprej poslane v celinske ZDA, prestavljene na ameriške ladje in šele nato poslane na ozemlja, kot je Portoriko, piše BBC. To je pomenilo, da pomoč iz bližnjih držav, kot je Dominikanska republika, ni mogla biti poslana neposredno na razdejan otok.

Za Portoriko, ki je pozival k odpravi prepovedi, je Trump zakonsko omejitev glede ladij odpravil šele danes, potem ko se je v torek na novinarski konferenci s španskim premierjem Marianom Rajoyem hvalil, da dobiva same pohvale od vsepovsod zaradi odziva njegove vlade na humanitarno tragedijo Portorika. Danes je doslej na Twitterju sporočil le, da je električno omrežje na otoku popolnoma razdejano. Portoriko se po poročanju BBC-ja teden dni po razdejanju spopada s pomanjkanjem goriva, vode in zdravil. Na otoku je zaradi orkana umrlo najmanj 16 ljudi.

Velik del otoka je še vedno brez elektrike in vode. Prebivalci po več ur čakajo na bencinskih črpalkah, da dobijo dizelsko gorivo za generatorje, nekateri so napadli cisterne za dobavo vode.

Problematična distribucija pomoči na otoku
Poročila s terena sicer kažejo, da dostava pomoči do ameriškega čezmorskega ozemlja ni največja težava. Vršilka dolžnosti ministrice za domovinsko varnost ZDA Elaine Duke je v sredo v kongresu zagotovila, da imajo na otoku dovolj hrane, bencina in vode, težava pa je distribucija. To je torej podobno kot leta 2005 v New Orleansu po orkanu Katrina in pomoč vojske z osebjem, vozili in helikopterji je nepogrešljiva. Ceste so neprevozne zaradi podrtih dreves ali poplav.

V pristanišču mesta San Juan je več kot teden dni po orkanu Maria zdaj več kot deset tisoč zabojnikov z zalogami, ki pa ne pridejo do ljudi. V zabojnikih je pokvarljivo blago, ki ga hladijo s številnimi generatorji, ki potrebujejo gorivo. Tega pa po poročilih s terena primanjkuje tudi za tovornjake, s katerimi bi pomoč razvozili po otoku.

Upokojeni general Russel Honore, ki mu pripisujejo zasluge za končanje humanitarne tragedije v New Orleansu leta 2005, je kritičen do Trumpovega odziva na krizo. "Dogaja se podobno kot med Katrino. Dobro delamo, dobro delamo. Ah hudiča, potrebujemo konjenico," je dogajanje opisal general in dejal, da bi morali nemudoma aktivirati vojaško pomoč.