"Bomo videli, kaj se bo zgodilo," je dejal Trump novinarjem, ko so ga vprašali glede predaje oblasti. Že večkrat je izrazil dvom o legitimnosti volitev, pri čemer brez dokazov poudarja, da bi glasovanje po pošti lahko privedlo do prevar. "Glasovnice so katastrofa," je dejal.

Javnomnenjske raziskave trenutno več možnosti za zmago pripisujejo Joeju Bidnu kot Donaldu Trumpu. Foto: Reuters
Javnomnenjske raziskave trenutno več možnosti za zmago pripisujejo Joeju Bidnu kot Donaldu Trumpu. Foto: Reuters

Demokrati podpirajo glasovanje po pošti, menijo, da gre za varen način glasovanja v času pandemije, ki je močno prizadela ZDA. Milijoni državljanov, med njimi velik del vojakov, so v preteklosti glasovali po pošti in pri tem ni bilo nobenih težav, navaja Reuters.

Trump ne ve, ali bo pristal na miren prenos oblasti

Biden je v odzivu na Trumpove komentarje glede prenosa oblasti dejal, da so neracionalni. Ob tem so iz njegovega tabora sporočili, da so pripravljeni na vsakršne Trumpove spletke, in znova ponovili julijske izjave, da je "ameriška vlada popolnoma pripravljena na to, da vsiljivce pospremijo iz Bele hiše".

Trumpov redki kritik v republikanskih vrstah, nekdanji predsedniški kandidat Mitt Romney, je na Twitterju zapisal, da je "miren prenos oblasti osnova demokracije. Brez tega gre za Belorusijo. Vsakršno namigovanje, da predsednik mogoče ne bi spoštoval ustavnih zagotovil, je tako nepredstavljivo kot nesprejemljivo."

Trump se je v četrtek prišel skupaj z ženo Melanio Trump poslovit od pokojne vrhovne sodnice Ruth Bader Ginsburg, ki je umrla v petek, stara 87 let. Trump in prva dama Melania sta se postavila ob krsto na vrhu stopnišča vrhovnega sodišča in skoraj nemudoma so se iz množice začeli vzkliki neodobravanja in skandiranje gesla
Trump se je v četrtek prišel skupaj z ženo Melanio Trump poslovit od pokojne vrhovne sodnice Ruth Bader Ginsburg, ki je umrla v petek, stara 87 let. Trump in prva dama Melania sta se postavila ob krsto na vrhu stopnišča vrhovnega sodišča in skoraj nemudoma so se iz množice začeli vzkliki neodobravanja in skandiranje gesla "izvolite ga ven", ki je postajalo vse glasnejše in predsedniški par se je obrnil ter odkorakal v poslopje sodišča.Foto: Reuters

Ime kandidatke za novo sodnico naj bi bilo znano v soboto

Kot smo poročali, je Trump po smrti liberalne sodnice vrhovnega sodišča Ruth Bader Ginsburg napovedal, da bo v kratkem predlagal kandidatko za njeno naslednico. To naj bi storil v soboto. Kot je dejal v sredo, predvideva, da se bodo "volitve končale na vrhovnem sodišču, in mislim, da je zelo pomembno, da imamo devet sodnikov".

Če bo nova sodnica imenovana pred volitvami, se bo razmerje v vrhovnem sodišču s 6 proti 3 močno prevesilo na stran konservativcev. Kot navaja Reuters, bi v primeru kakršnega koli pravnega spora zaradi izida volitev to pomenilo težave za demokrate. "To prevaro, ki bi jo radi izvedli demokrati, gre za prevaro, ki bi pomenila razmerje 4 – 4, kar po moje ni dobra situacija," je dejal Trump. Demokrati se zavzemajo, da bi bil novi sodnika oz. sodnica imenovana po predsedniških volitvah 3. novembra.

Doslej je vrhovno sodišče odločilo predsedniške volitve le leta 2000, ko sta se za vstop v Belo hišo potegovala George W. Bush in Al Gore. Po odločitvi sodišča se je v Washington preselil Bush.

Trump namerava predlagati ime nove sodnice vrhovnega sodišča še ta teden. S potrditvijo bi se tehtnica med sodniki še bolj nagnila proti konservativnim sodnikom. Foto: Reuters
Trump namerava predlagati ime nove sodnice vrhovnega sodišča še ta teden. S potrditvijo bi se tehtnica med sodniki še bolj nagnila proti konservativnim sodnikom. Foto: Reuters

"To, kar počnejo, je zloraba oblasti in mislim, da bi se morali osredotočili na to, kaj bi taka odločitev pomenila za zdravstvo," je glede razmerja v vrhovnem sodišču dejal Biden, pri čemer je dal vedeti, da bi lahko tako močna konservativna linija sodišča prinesla velike spremembe na področju pravice do splava in splošnega osnovnega zavarovanja oz. t. i. Obamacarea.

Trump je v svojem mandatu že imenoval dva sodnika vrhovnega sodišča, Neila Gorsucha (2017) in Bretta Kavanaugha (2018). Sodniki so imenovani dosmrtno.

Leta 2016 senat ni odločal o novem kandidatu, ker je bilo volilno leto

Imenovanje sodnikov mora z zadostno večino potrditi 100-članski senat, v katerem imajo republikanci trenutno večino oz. 53 sedežev. Vodja republikancev v senatu Mitch McConnell je povedal, da bo ukrepal takoj, ko bo Trump predlagal kandidata oz. kandidatko. Demokrati mu očitajo, da je hinavec, ker je leta 2016 zavrnil možnost, da bi po smrti konservativnega sodnika Antonia Scalie senat glasoval o novem sodniku vrhovnega sodišča, ki ga je predlagal takratni predsednik Barack Obama, kot vzrok pa navedel, da gre za volilno leto.