Trump je že potrdil dva nova sekretarja. Foto: Reuters
Trump je že potrdil dva nova sekretarja. Foto: Reuters

Iz Kremlja so sporočili, da se je predsednik Vladimir Putin pripravljen sestati s svojim ameriškim kolegom, vendar bi za priprave za takšno srečanje potrebovali več mesecev in ne tednov.

Seattle, protest
Protest v Seattlu je postal nasilen, enega človeka so ustrelili. Foto: Reuters
Protesti po Trumpovi prisegi

Zmanjšanje administrativnih ovir, ki jih je prinesla zdravstvena reforma nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obame (ta je v zdravstveno zavarovanje vključila okoli 24 milijonov Američanov), je bil prvi predsedniški ukaz, ki ga je izdal Trump na svojem delovnem mestu, poročajo tuji mediji.


Odprava oz. sprememba Obamacara je bila ena njegovih glavnih predvolilnih obljub, gre pa za začasni ukrep, saj bo ameriški kongres začel iskati način, kako reformo preklicati in jo nadomestiti z neko novo obliko zavarovanja. Zagotovo pa se bo Trump bolj oprl na trg zavarovalniških storitev, saj ukaz po poročanju Reutersa vsebuje poziv vladnim agencijam, naj "spodbujajo razvoj prostega in odprtega trga pri zvezni ponudbi zdravstvenih storitev in zdravstvenega zavarovanja".

Poleg tega je Trump podpisal imenovanje svojega obrambnega sekretarja, upokojenega generala Jamesa Mattisa, pri čemer kritiki opozarjajo, da je dobil Mattis mesto v kabinetu, četudi od njegovega odhoda iz vojske še ni minilo sedem let. Toliko bi moral namreč počakati, preden bi lahko prevzel novo funkcijo v državnem aparatu. Novi ameriški predsednik je ob tem za sekretarja za domovinsko varnost ustoličil še Johna Kellyja, oba pa je senat potrdil že v petek.

Medtem je vodja Trumpovega kabineta Reince Preibus vsem vladnim agencijam poslal dopis, v katerem jim je naložil ustavitev sprejemanja vseh novih zakonodajnih dokumentov, dokler jih ne pregleda nova administracija.

Nova administracija, nova agenda
Mediji poročajo tudi, da so z uradne strani Bele hiše v petek opoldne izginile vse povezave na spletne strani o LGBT skupnosti, podnebnih spremembah, zdravstvenem varstvu in državljanskih svoboščinah, piše spletni portal revije People. Klik na povezavo o LGBT vrne neobstoječo povezavo, povezava na državljanske svoboščine pa prikaže spletno stran z naslovom "Postavimo se za našo skupnost organov pregona".

Nova administracija je umaknila tudi vse povezave in omembe podnebnih sprememb in globalnega segrevanja. Namesto tega se obiskovalcem pokaže spletna stran z naslovom "Energetski načrt 'Najprej Amerika'", ki poziva k odpravi okoljskih omejitev Obamove administracije.

Začetek dela spremljali protesti
Trumpov prvi delovni dan je minil dokaj nemirno. Že inavguracijsko slovesnost so spremljali protesti, danes pa v Washingtonu in drugod po ZDA poteka t. i. pohod milijona žensk v podporo pravicam žensk. Imenovanje Trumpa so spremljali tudi protesti v Seattlu, na katerih se je zbralo nekaj sto ljudi, ena oseba pa je bila na kampusu univerze v Washingtonu ranjena, šlo naj bi za strel v trebuh.

Iz Kremlja so sporočili, da se je predsednik Vladimir Putin pripravljen sestati s svojim ameriškim kolegom, vendar bi za priprave za takšno srečanje potrebovali več mesecev in ne tednov.

Protesti po Trumpovi prisegi