Ni povsem jasno, kakšne spremembe v ameriški zunanji politiki se bodo zgodile pod Trumpovo administracijo. Foto: Reuters
Ni povsem jasno, kakšne spremembe v ameriški zunanji politiki se bodo zgodile pod Trumpovo administracijo. Foto: Reuters
Caj Ing Ven
Tajvanska predsednica Caj Ing Ven med pogovorom s Trumpom. Foto: Reuters
Vang Ji
Kitajski zunanji minister Vang Ji je pogovor tajvanske predsednice z Donaldom Trumpom označil za "majhen trik" Tajvana. Foto: Reuters

Kljub prekinitvi odnosov s Tajvanom zaradi njihove vzpostavitve s Kitajsko je Washington z otokom, na katerem prevladujejo kitajski nasprotniki komunistične oblasti v Pekingu, ohranil dobre in tesne, čeprav neuradne stike. Kot poroča BBC, pa je zelo neobičajno, da ameriški predsednik ali novoizvoljeni predsednik govori z voditeljem oziroma voditeljico Tajvana neposredno.

Trump in predsednica Caj Ing Ven sta govorila o tesnih gospodarskih, političnih in varnostnih vezeh med državama, Američan pa je predsednici tako čestital za lansko izvolitev na položaj. Trump je pozneje na družbenem omrežju Twitter zapisal, da ga je tajvanska predsednica poklicala, da bi mu čestitala za zmago.

Ameriški predsednik naj bi se strinjal, da klic sprejme. "Zanimivo, kako ZDA prodajajo Tajvanu za milijarde dolarjev vojaške opreme, jaz pa ne bi smel sprejeti voščilnega klica," je še zapisal Trump.

Peking protestira
Peking je zaradi pogovora uradno protestiral. "Pozivamo pristojne strani v ZDA, da spoštujejo politiko ene Kitajske," navaja uradna izjava kitajskega zunanjega ministrstva po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Ministrstvo poudarja, da je na svetu le ena Kitajska. "Tajvan je neodtujljivi del kitajskega ozemlja," so zapisali. Predstavnike ZDA so ob tem pozvali, naj bodo pri naslavljanju vprašanj Tajvana previdni in pozorni, da bi se izognili "nepotrebnemu vmešavanju v celotni položaj kitajsko-ameriških odnosov".

V odzivu na pogovor je kitajski zunanji minister Vang Ji dejal, da to dejanje ne bo spremenilo politike ZDA do Kitajske. "To je majhen trik Tajvana," je po poročanju BBC-ja dejal Vang. "Ne more spremeniti že vzpostavljenega položaja Kitajske v mednarodni skupnosti."

Nekateri pa menijo, da je s telefonskim pogovorom s Tajvanom Trump prestopil nevarno mejo. "Kar se je zgodilo v zadnjih 48 urah, ni sprememba. To je velik zasuk v zunanji politiki brez kakršnega koli načrta. Tako se začnejo vojne," je na Twitterju zapisal demokratski senator Chris Murphy.

Trump govoril tudi z Dutertejem
Trump je po telefonu govoril tudi s predsednikom Filipinov Rodrigom Dutertejem, ki je bil žaljiv do ameriškega predsednika Baracka Obame, zaradi česar je ta septembra odpovedal dvostransko srečanje. Duterte je bil vesel Trumpove zmage in je dejal, da se z njim ne bo prepiral, ker sta si podobna, saj oba takoj preklinjata za prazen nič.

Kot so sporočili iz Dutertejevega urada, je Trump dejal, da Manila smrtonosno vojno proti kriminalu, v kateri je od junija umrlo okoli 4.800 ljudi, vodi "na pravi način".

Trumpov urad je nato v kratki izjavi po pogovoru sporočil, da je Duterte Trumpu čestital in da sta se filipinski in naslednji ameriški predsednik dogovorila o tesnem sodelovanju.