Trump bo kot novi ameriški predsednik prisegel 20. januarja prihodnje leto. Foto: Reuters
Trump bo kot novi ameriški predsednik prisegel 20. januarja prihodnje leto. Foto: Reuters
Donald Trump
Trumpov tabor ostro nasprotuje ponovnemu štetju glasov v treh zveznih držav Foto: Reuters

Potem ko je Fidel Castro leta 2006 predal oblast v roke mlajšemu bratu Raulu, je ta konec leta 2014 z ameriškim predsednikom Barackom Obamo začel pot v smer normalizacije odnosov. Čeprav je Obama
naredil vse, kar je bilo v njegovi moči, pa je za popolno normalizacijo potreben ukrep kongresa v smeri odprave embarga oziroma sankcij, ki so jih ZDA uvedle zaradi komunistične revolucije na Kubi.

Raul Castro je začel uvajati nekatere reforme in malce ublažil pritisk na disidente, vendar pa analitiki ocenjujejo, da kaj več ni mogel storiti, predvsem zaradi "velikega brata" v ozadju. Smrt 90-letnega Fidela Castra, ki jo je Havana naznanila v noči na soboto, je kubanska emigrantska skupnost v Miamiju sprejela s spontanim rajanjem in proslavami.

Obama je poslal sožalje družini, Trump pa poudaril, da je umrl surov diktator. V ponedeljek je nadaljeval s pritiskom, ki ga je napovedoval skozi kampanjo. Trump ni bil avtomatično proti izboljšanju odnosov s Kubo, vendar pa je govoril, da mora komunistična oblast na Kubi dati več koncesij glede človekovih pravic in ekonomije. To je v ponedeljek ponovil na Twitterju z grožnjo, da bo dosedanji napredek v smeri normalizacije odpravil, če Kuba ne bo ponudila več.

Trump o volilni prevari
Še pred tem je Trump na Twitterju zapisal, da je v treh zveznih državah prišlo do volilne prevare, a ni konkretiziral, kakšna je in kako je do nje prišlo.

"Resna volilna prevara v Virginiji, New Hampshiru in Kaliforniji - zakaj torej mediji ne poročajo o tem? Resni predsodki - velika težava," je Trump v nedeljo zapisal na družbenem omrežju Twitter v odzivu na zahtevo kandidatke zelenih Jill Stein, ki je v petek vložila zahtevo za ponovno preštevanje glasovnic v Wisconsinu in napovedala, da bo podobno storila tudi v Pensilvaniji in v sredo v Michiganu.

Da gre za prevaro, je zatrdil že v tvitu pred tem, s katerim je znova dvignil veliko prahu. Dva milijona glasov, kolikor jih je Clintonova dobila več kot Trump, je namreč označil za nezakonite, a ni pojasnil, kaj s tem misli.

Tudi vodja njegove kampanje, Kellyanne Conway, je v nedeljo na televiziji NBC kritizirala prizadevanja za ponovno štetje glasov in pobudnike označila za cmere, ki nočejo podpreti mirne predaje oblasti. Prihodnji vodja kabineta Bele hiše Reince Priebus je ob tem na televiziji Fox dejal, da gre za popolno odvračanje pozornosti, in zahteval, naj se to preneha.

Trump bo sicer nadaljeval srečanja s kandidati za ministrske položaje v svoji vladi. Zapolnjen ni še položaj državnega sekretarja, in zvesti Trumpovi privrženci so še naprej razburjeni, ker je v igri nekdanji predsedniški kandidat republikancev Mitt Romney, ki je Trumpa med kampanjo ostro kritiziral.