Bolton (levo) bo aprila nasledil Herberta McMasterja. Foto: Reuters
Bolton (levo) bo aprila nasledil Herberta McMasterja. Foto: Reuters

Trump se je McMasterju zahvalil v tvitu. Zapisal je, da je "opravil izjemno delo in da bo vedno ostal njegov prijatelj". Dodal je, da bo 69-letni Bolton položaj prevzel 9. aprila, s tem pa bo postal že tretji svetovalec za nacionalno varnost v 14 mesecih. Ob imenovanju je Bolton dejal, da bo njegovo delo zagotoviti, "da bo imel predsednik ves čas na voljo več različnih možnosti", in da je njegov cilj "državo doma narediti varnejšo, v tujini pa močnejšo".

Bolton je bil med predsedovanjem Baracka Obame izjemno kritičen do predsednikove pripravljenosti na pogajanja z diktatorji, kot je severnokorejski voditelj Kim Džong Un, ko pa je pred mesecem dni Trump napovedal srečanje s predsednikom Severne Koreje, je spremenil mnenje in dejal, da je to izjemno dobra zamisel. Bolton je položaj veleposlanika pri ZN-u zasedel, ko ga je George W. Bush na ta položaj imenoval v času kongresnih počitnic, saj v senatu zelo verjetno ne bi bil potrjen. Kot republikanec je sodeloval že v administracijah Ronalda Reagana in obeh Bushev. Sodeloval je tudi v pripravah na ameriški napad na Irak. Zadnja leta je bil analitik na ameriški televiziji Fox News.

Bolton zagovarja razveljavitev sporazuma z Iranom
Za položaj svetovalca za nacionalno varnost, ki ga je pred McMasterjem zasedal general Michael Flynn, Bolton ne potrebuje senatne potrditve. Demokratski senatorji bi ga sicer blokirali. Jack Reed iz Rhode Islanda je dejal, da Bolton ni modra izbira, ker ne premore dovolj dobre presoje za ta položaj.

McMaster je bil eden od visokih članov administracije, ki so Trumpa prepričevali, naj ohrani jedrski sporazum z Iranom in svetovnimi silami, Bolton pa podobno kot Trump meni, da je treba sporazum razdreti.

Večina ameriških poznavalcev meni, da bo Boltonovo imenovanje prineslo še več mednarodnih sporov, imenovanje na položaj pa je presenetljivo, ker je Bolton odločen zagovornik vojne proti Iraku, ki jo je Trump v preteklosti označil za neumno in nepotrebno.