Zaradi sporne vsebine referenduma je januarja prišlo tudi do pretepov v turškem parlamentu. Foto: Reuters
Zaradi sporne vsebine referenduma je januarja prišlo tudi do pretepov v turškem parlamentu. Foto: Reuters
Mevlüt Cavusoglu.
Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu napoveduje, da se glede zborovanj ne bodo ustavili. Foto: Reuters

Nizozemske oblasti so prepovedale marčevsko zborovanje turške skupnosti v Rotterdamu, na katerem naj bi nastopil tudi turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu. Nizozemska ni kraj za volilno kampanjo drugih držav, je na družbenem omrežju Facebook zapisal nizozemski premier Mark Rutte.

V Nemčiji je zborovanja v organizaciji Unije evropskih turških demokratov v podporo spremembam turške ustave najprej prepovedalo mesto Gaggenau, nato še Köln. Na obeh zborovanjih bi morala nastopiti tudi turška ministra.

Cavusoglu je danes zatrdil, da se ne bodo pustili ustaviti. "Šli bomo tja, kamor želimo iti. Srečevali se bomo z našimi državljani, imeli bomo naša zborovanja," je dejal v Ankari, vendar ni navedel krajev, kjer naj bi ta zborovanja potekala. "Kaj je zdaj z demokracijo, svoboščinami, svobodo govora, o katerih nam pridigate? Kaj je s svobodo zbiranja? Je to vaše razumevanje demokracije?" je vprašal.

Ustavne spremembe: oblast v roke enega človeka
Predlagane ustavne spremembe bodo v Turčiji uvedle predsedniški sistem, po mnenju kritikov pa bo z njimi oblast pristala v rokah enega samega človeka. Spremembe namreč predvidevajo, da predsednik imenuje in odstavlja ministre, v izrednih razmerah (ki jih razglasi sam) lahko postavi izredno vlado, lahko izdaja dekrete ... Poleg tega pa spremembe prvič v zgodovini sodobne Turčije odpravljajo položaj predsednika vlade. Namesto njega bodo Turki dobili vsaj enega podpredsednika. Nova ustava naj bi tudi nadomestila temeljni zakonik.

Telefonski pogovor Merkel-Yildrim
Nemška kanclerka Angela Merkel je medtem zatrdila, da so odločitev o odpovedi zborovanj sprejele lokalne oblasti. Turški pravosodni minister Bekir Bozdag pa je danes izrazil razočaranje, ker Merklova takšne odločitve ni kritizirala, čeprav vedno izpostavlja spoštovanje svobode izražanja.

Turški premier Binali Yildirim je zaradi dogajanja danes govoril z Merklovo po telefonu. Kot je dejal, je bil pogovor "dober in produktiven", nadaljeval pa se bo prihodnji teden na ravni zunanjih ministrov. Po pogovoru z nemško kanclerko tudi povedal, da bo Turčija "nekoliko spremenila taktiko", druge podrobnosti pa zaenkrat niso znane

V Nemčiji živi več kot milijon Turkov s pravico do glasovanja na aprilskem referendumu.