Foruma se udeležuje 350 udeležencev iz 60 držav. Foto: Urad predsednika republike
Foruma se udeležuje 350 udeležencev iz 60 držav. Foto: Urad predsednika republike
Tayyip Erdogan in Jose Luis Rodriguez Zapatero
Turška in španska vlada sta sponzorki Zavezništva. Foto: EPA
Türk na forumu v Madridu

"Razmišljajmo o tem, kako graditi temelje za prihodnje generacije. Proces globalizacije je združil svet na nove načine, toda sadovi globalizacije so bili neenakopravno porazdeljeni, " je dejal. "Vse od ustanovitve Združenih narodov je jasno, da potrebuje naš globalni svet široko soglasje o osnovnih, univerzalnih vrednotah. Skupne vrednote so nujen pogoj za učinkovito globalno sodelovanje."

Celoten govor predsednika si lahko preberete tu.
Zapatero: Trka civilizacij ne bo
Španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero je dejal, da je namen foruma izogniti se napovedanemu trku civilizacij skozi spodbujanje strpnosti. Türk je bil eden izmed osmih govornikov na prvi plenarni seji, med katerimi je bil tudi visoki predstavnik EU-ja Javier Solana.

Ko Turki in Španci združijo moči
Zavezništvo so na pobudo španske in turške vlade ter pod pokroviteljstvom Združenih narodov ustanovili leta 2005. Njegovi cilji so oblikovati mrežo partnerstev z državami, organizacijami, civilno družbo in zasebnim sektorjem.

Prvi forum Zavezništva so odprli Erdogan, Zapatero, Ban in nekdanji portugalski predsednik, zdaj pa visoki predstavnik ZN-a za Zavezništvo civilizacij, Jorge Sampaio. Poleg političnih voditeljev ter predstavnikov mednarodnih vladnih in nevladnih organizacij so se zbrali še vodilni predstavniki medijev, akademske sfere, organizacij civilne družbe, gospodarstva in filmske industrije ter predstavniki svetovnih religij. Skupaj bo v dveh dneh na forumu sodelovalo 350 udeležencev iz 60 držav.

Ban prihaja v Slovenijo
Predsednik Türk se je srečal tudi z generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Munom in turškim premierjem Tayyjipom Erdoganom, španskim premierjem Josejem Luisom Zapaterom in predsednikom alžirske vlade Abdelazizom Belhademom. V pogovorih z Banom je ta Türku obljubil, da bo januarja prišel na obisk v Slovenijo.

K. T.

Türk na forumu v Madridu