Tudi slovenski predsednik si prizadeva za mir na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Tudi slovenski predsednik si prizadeva za mir na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Prebivalci Gaze si skušajo v dneh po premirju znova urediti življenje. Foto: EPA
Mitchell v Gazi

Predsednik Abas je lani julija obiskal Slovenijo in takrat predsednika Türka povabil naj obisk. Türk bi moral Zahodni breg obiskati že 6. januarja, a je bil obisk zaradi izraelske ofenzive na Gazo takrat prestavljen, zato je palestinska stran kot novi datum predlagala 30. januar, kar je predsedniku Türku ustrezalo. Na spletni strani slovenskega zunanjega ministrstva so zapisali, da bo Türka na obisku spremljal zunanji minister Samuel Žbogar.

Türk bo Ramalo obiskal slaba dva tedna po končanju napadov na območju Gaze, zato je pričakovati, da bosta sogovornika največ pozornosti namenila ravno vprašanju miru na Bližnjem vzhodu in vprašanju človekoljubne pomoči za palestinsko prebivalstvo.

Türk si je prizadeval za premirje
Türk se je že med oboroženo ofenzivo na Gazo zavzemal za vzpostavitev premirja na območju, saj je opravil več telefonskih pogovorov z voditeljina območju in zunaj njega. Govoril je s palestinskim predsednikom Abasom, z izraelskim predsednikom Šimonom Peresom, egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, generalnim sekretarjem Združenih narodov Ban Ki Munom in visokim predstavnikom za skupno zunanjo in varnostno politiko Evropske unije Javierjem Solano.

Izrael napadel podzemne predore
Kljub premirju so izraelska letala ponoči napadla območje na meji med Gazo in Egiptom, kot odgovor na torkov napad na izraelsko vojaško vozilo, kjer je bil ubit en izraelski vojak, trije pa so bili ranjeni. Tarča izraelskega napada so bili predvsem podzemni predori pri mestu Rafa, ki Gazo povezujejo z Egiptom in po katerih naj bi se skrajno palestinsko gibanje Hamas oskrbovalo z orožjem. Že predtem so izraelska letala ubila nekega Palestinca, za katerega izraelska vojska trdi, da je pripravljal napad na izraelsko vojaško vozilo.

Takoj po incidentu in uboju izraelskega vojaka je Izrael na območje Gaze napotil svojo vojsko, ki pa se je po nekaj urah umaknila. Izraelski premier Ehud Olmert je pojasnil, da je šlo le za prvi odziv na Hamasovo kršitev premirja, in že zagrozil, da protiukrepi in nadaljnji napadi niso izključeni.

Kako trdno je premirje?
Prebivalci v bližini mesta Rafa so takoj po začetku napadov zapustili območje, ni pa še jasno, ali so bile v napadih žrtve. BBC-jev dopisnik z Bližnjega vzhoda je dejal, da je izraelski napad le znak, kako krhko je premirje, ki ga je Izrael 17. in 18. januarja sklenil s palestinskim gibanjem Hamas. Izraelska ofenziva na Gazo je v dobrih treh tednih zahtevala več kot 1.300 žrtev na palestinski strani, med njimi najmanj 400 otrok. Na izraelski strani so napadi zahtevali 13 žrtev.

Mitchell na prvi mirovni misiji
Na Bližnji vzhod se je v tem času napotil tudi posebni odposlanec novega ameriškega predsednika Baracka Obame George Mitchell, ki se je v Ramali srečal z voditelji Izraela in s predstavniki palestinskih oblasti. Na srečanju z izraelskim premierjem Ehudom Olmertom je ponovil, da je potrebno utrditi prekinitev ognja, ki je končala spopade v Gazi. "S premierjem sva razpravljala o ključnem pomenu utrditve prekinitve ognja, vključno z ustavitvijo sovražnosti, končanjem tihotapljenja in ponovnem odprtju prehodov na podlagi sporazumov iz leta 2005." Mitchell je ob koncu obljubil, da "bodo ZDA ohranjale aktivno zavezo doseganju cilja dveh držav, ki obstajata ena od drugi v miru in varnosti."

B. T.

Mitchell v Gazi