Türk je Mubaraka povabil na obisk v Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Türk je Mubaraka povabil na obisk v Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Danilo Türk in Salam Fajad
Fajad je dejal, da si želi še večje vloge EU-ja pri reševanju palestinskega vprašanja. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik Egipta Hosni Mubarak je Türku, ki se udeležuje gospodarskega foruma o Bližnjem vzhodu, predstavil tudi napore Egipta za rešitev izraelsko-palestinskega vprašanja. Govorila sta tudi o ideji ustanovitve Sredozemske unije ter o drugih projektih sodelovanja med Evropsko unijo in sredozemskimi državami. Türk je ob tem Mubaraka povabil na obisk v Slovenijo.

Palestinci zadovoljni z EU-jem
Türk se je srečal tudi s palestinskim premierjem Salamom Fajadom in predsednikom Svetovne banke Robertom Zoellickom. Fajad je izrazil pomen ustvarjanja skupnih varnostnih sil na palestinskih ozemljih. Izrazil je zadovoljstvo z dosedanjim prispevkom EU-ja pri zagotavljanju humanitarne, ekonomske in politične pomoči ter se zavzel za nadaljnjo krepitev vloge EU-ja.

Svetovno banko skrbijo cene hrane
Z Zoellickom pa je Türk govoril o doseganju ciljev tisočletja. Predstavil mu je prioritete slovenskega predsedovanja Evropski uniji, zlasti na področjih boja proti globalnemu segrevanju in doseganja razvojnih ciljev tisočletja.

Predsednik Svetovne banke pa je predstavil prispevek organizacije v prizadevanjih za doseganje omenjennih ciljev, pri čemer je posebej izpostavil trenutne težave, ki jih povzroča rast cen hrane, ki imajo pomemben vpliv. Dodal je, da Svetovna banka predlaga več kratkoročnih ukrepov za boj proti temu pojavu, kot je na primer povečanje sredstev za delovanje Svetovnega programa za hrano pri ZN-u ter tudi srednjeročne in dolgoročne ukrepe, ki jih bodo obravnavali v okviru največje svetovne organizacije.

M. R.