Türk se je najbolje odrezal med vzhodnoevropskimi kandidati. Foto: Reuters
Türk se je najbolje odrezal med vzhodnoevropskimi kandidati. Foto: Reuters
Antonio Guterres
Nekdanji portugalski premier in visoki komisar za begunce Guterres je dobil največ glasov. Foto: Reuters

Ključno besedo pri izbiri kandidata za generalnega sekretarja ZN-a ima Varnostni svet ZN-a, ki je opravil prvo od več poskusnih glasovanj. Glasovanje je bilo tajno, so pa kandidatom oziroma veleposlanikom držav, iz katerih prihajajo, sporočili, kako so se odrezali.

Po današnjem glasovanju bo 12 kandidatom, med katerimi je polovica žensk, že malo jasneje, ali je vredno vztrajati v tekmi.

Kot poročajo diplomatski viri, je največ glasov podpore v prvem glasovanju zbral nekdanji visoki komisar za begunce Guterres, drugo mesto pa je dosegel nekdanji slovenski predsednik Türk, kar pomeni, da se je odrezal najbolje med vzhodnoevropskimi kandidati.

"Zdaj je na vrsti država"
Türk je v odzivu za STA dejal, da gre za odličen izid, s katerim je zelo zadovoljen. Po njegovih besedah izid ni povsem nepričakovan, saj so se, kot je dejal, "v zadnjih dneh nabirale vesti, da utegne priti do zelo dobrega rezultata". "Je pa izjemno dober in mislim, da mora biti Slovenija s tem zelo zadovoljna," je še dejal.

Zdaj meni, da je treba najprej "oceniti prehojeno pot in se nato dogovoriti za razumen in odgovoren način mednarodnega delovanja v diplomaciji z najvišjimi predstavniki naše države". V fazi, ki bo sledila, torej nekje do oktobra, bo po njegovem mnenju zelo pomembno dajati pravo politično spodbudo tej aktivnosti. "Ustvarili smo politični kapital, ki ga je treba oplemenititi z dodatno dejavnostjo na politični ravni," je dejal.

"Kot kandidat sem naredil, kar je treba v predstavitvi kakovosti kandidature, zdaj pa gre za to, da država pokaže privrženost tej kandidaturi in da se za to zavzema ob primernih priložnostih," je povedal.

Koliko glasov je prejel, Türk ni povedal, dejal je le, da gre za več kot dvotretjinsko večino. Po navedbah neimenovanih slovenskih diplomatskih virov je sicer Türk od 11 od skupno 15 članic Varnostnega sveta prejel oceno "se spodbuja", od dveh "se ne spodbuja", dve pa sta bili "brez mnenja". Guterres je prejel 12 ocen "se spodbuja", še navajajo diplomatski viri.

Erjavec: Gre za priznanje naši kandidaturi
Oglasil se je tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki je izrazil izjemno zadovoljstvo. "Izid razumemo kot priznanje kakovosti naše kandidature in tudi priznanje našim aktivnostim, ki smo jih izvajali tako na ministrstvu za zunanje zadeve kot tudi na vladni ravni," je Erjavec povedal za STA.

Po njegovem mnenju je današnje glasovanje potrdilo, da je kandidatura nekdanjega slovenskega predsednika kredibilna in da gre za močnega kandidata. Poudaril, da je izid močna spodbuda za naprej. Tako bo že danes v Washingtonu, kjer se udeležuje srečanja zunanjih ministrov mednarodne koalicije proti skrajni skupini Islamska država, opravil pogovore za nadaljnjo podporo Türkovi kandidaturi.

Zunanji minister je ponovil, da Slovenija podpira stališče, da novi generalni sekretar ZN-a pride iz vzhodnoevropske skupine, v kateri je tudi Slovenija, ker je po načelu rotacije prav ta regija na vrsti za vodenje svetovne organizacije. "Menimo, da bi bilo pravično, da bi bil kandidat iz vzhodnoevropske regije, ker je to edina regija, ki še ni imela svojega generalnega sekretarja," je še dejal Erjavec.

Vse bo znano jeseni
Poskusno glasovanje je potekalo z glasovnicami, na katerih so imeli člani VS-ja tri izbire pri imenu kandidata oziroma kandidatke. Obkrožili so lahko "se spodbuja", "se ne spodbuja" ali pa "brez mnenja".

V skladu z ustanovno listino ZN-a mora Varnostni svet izbrati kandidata in ga potem priporočiti Generalni skupščini ZN-a v potrditev. Pet stalnih članic ima pravico do veta in njihova beseda je odločilna, vendar pa pri poskusnih glasovanjih negativno mnenje stalne članice še ne pomeni avtomatičnega konca kandidature.

Končna odločitev o novem generalnem sekretarju bo predvidoma padla oktobra ali novembra, položaj pa bo prevzel s 1. januarjem 2017.