Türka v okviru tridnevnega obiska čaka še več dvostranskih srečanj. Foto: EPA
Türka v okviru tridnevnega obiska čaka še več dvostranskih srečanj. Foto: EPA
Türk na obisku v Izraelu

Govorila sta o več mednarodnih temah, še posebej tistih, ki so povezane s prihodnostjo
Bližnjega vzhoda. Peres je Türku predstavil vizijo sodelovanja v bližnjevzhodni regiji, s poudarkom na povezovanju ekonomskih vsebin s prizadevanji za krepitev politične stabilnosti, so sporočili iz urada predsednika. Obravnavala sta tudi sodelovanje med Izraelom in EU-jem in ob tem dosedanji razvoj odnosov ocenila kot zelo pozitiven.

V torek se bo Türk sešel z izraelskim premierjem Ehudom Olmertom in zunanjo ministrico Cipi Livni. Poleg tega se bo udeležil tudi konference Soočenje s prihodnostjo, v okviru katere bo v sredo sodeloval na panelu "Ali se geopolitično prizorišče bliža točki preloma?". Imel bo tudi več dvostranskih srečanj.

Konference se bo med drugim udeležilo tudi več predsednikov drugih držav, med njimi tudi ameriški George Bush, zaradi česar je stopnja pripravljenosti izraelskih sil na zelo visoki ravni. Poleg predsednikov bodo sodelovali tudi nekdanji britanski premier Tony Blair, nekdanji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov in nekdanji ameriški državni sekretar Henry Kissinger ter množica vidnih gospodarstvenikov, med njimi ustanovitelj Googla Sergey Brinn in predsednica Yahooja Susan Decker.

M. R.

Türk na obisku v Izraelu