Stisk rok pred množico novinarjev. Foto: EPA
Stisk rok pred množico novinarjev. Foto: EPA
Borut Pahor
Pahor je dejal, da bo v primeru, da bodo neuradni izidi potrjeni, nova vlada delovala kot slovenska vlada, in ne strankarska koalicija. Foto: EPA
Janez Janša
Janšo je Reutersov fotograf ujel na volišču v Grosupljem. Foto: Reuters
Volitve v Sloveniji
V nedeljo so slovenski volivci odločali na petih parlamentarnih volitvah po letu 1991. Foto: EPA
Danilo Türk
Nekateri tuji mediji so omenili tudi besede predsednika Danila Türka, da so slovenski volivci pokazali, da so kritični. Foto: EPA

kljub najverjetnejši zmagi levice velikih sprememb ni pričakovati.

Tiskovna agencija Reuters je Slovenijo označila kot "majhno alpsko državo, a zelo uspešno članico Evropske unije". Ocenili so, da je bilo za zmago opozicijskih levosredinskih strank na čelu s Socialnimi demokrati Boruta Pahorja odločilno dejstvo, da dozdajšnjemu premierju Janezu Janši ni uspelo ustaviti visoke inflacije, ki mora biti ob rastočem gospodarstvu tudi glavna naloga prihodnje vlade.

Zmaga leve sredine proti desni sredini
SD so opisali kot naslednika nekdanje komunistične stranke, ki si prizadeva za liberalizacijo ekonomije, dvig najnižjih plač, izboljšanje položaja starejših, brezposelnih in bolnih, izboljšanje javnega zdravstva in zmanjšanje sredstev za obrambo. Reuters še citira Pahorjevo izjavo po objavi izidov vzporednih volitev, da je treba počakati na uradne končne izide, da pa je optimist in pričakuje zmago.

Za mnenje so povprašali profesorja na Primorski univerzi Janeza Šušteršiča, ki je ocenil, da kljub neuradni zmagi levega trojčka večjih premikov v vodenju države ni pričakovati. "Možno je, da bo leva vlada celo manj odločna pri pospeševanju konkurenčnosti slovenskega gospodarstva."

Pahor - nekdanji maneken
Britanska medijska hiša BBC je poudarila, da je Slovenija najbogatejša izmed držav nekdanje Jugoslavije ter uspešna članica Evropske unije in Nata, pod fotografijo Boruta Pahorja pa zapisala, da gre za nekdanjega manekena, kar je nekaj medijev izpostavilo celo v naslovu. Ameriška tiskovna agencija AP pa je Pahorja opisala kot "telegeničnega" oziroma všečnega televizijskim gledalcem.

Janša z močjo, primerljivo Putinovi?
Tudi AP, ki ga povzema tudi televizijska hiša CNN, meni, da se ne glede na to, kdo bo potrjen za zmagovalca, v državi, v kateri je glasovalo 1,7 milijona volivcev, zunanja politika, tržno gospodarstvo in demokratične norme ne bodo bistveno spremenile. Omenili so, da so mnogi Janšo kritizirali zaradi prevelike moči, in dejali, da nekateri njegovo moč primerjajo celo s tisto ruskega premierja Vladimirja Putina.

Kampanja tudi v znamenju korupcijske afere
Omenili so tudi nedavne obtožbe finske televizije o domnevnem podkupovanju pri poslu z oklepniki Patria, kar je francoska agencija AFP omenila povsem pri vrhu članka. AFP še poroča, da bo najverjetnejši novi premier Pahor postal eden izmed najmlajših predsednikov vlad držav članic EU-ja in da sta levi trojček podprla tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan in ljubljanski župan Zoran Janković.

Spletna stran hrvaške državne televizije HRT je v članku z naslovom "Janša ili Pahor? Pahor!" podrobno povzela neuradne izide volitev in citirala Pahorjevo izjavo, da bo vodil umirjeno politiko konsenza. Srbski B92 pa je edini v članku omenil neuspeha Nove Slovenije in Lipe ter dejstvo, da se v parlament v svojih enotah ni uspelo prebiti večini ministrov iz Janševe vlade.

Dogajanje dobro medijsko pokrito
O petih parlamentarnih volitvah v samostojni Sloveniji so med drugim poročale tudi nemška tiskovna agencija DPA, španski častnik El Mundo, avstrijski Die Kronen Zeitung, italijanski RAI in kitajska tiskovna agencija Šinhva.

V tiskovnem središču na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je volitve sicer spremljalo okoli 40 tujih novinarjev in snemalcev.

A. P.