Proti Ben Alijevemu režimu so se obrnili tudi njegovi nekdanji podporniki - policisti, varnostniki, gasilci in čistilci, ki trdijo, da so bili tudi sami njegove žrtve. Foto: Reuters
Proti Ben Alijevemu režimu so se obrnili tudi njegovi nekdanji podporniki - policisti, varnostniki, gasilci in čistilci, ki trdijo, da so bili tudi sami njegove žrtve. Foto: Reuters
Žalovanje
Ljudje so se zbrali pri nočnem bedenju in molitvah za vse žrtve 'revolucije jasmina'. Foto: Reuters
V Tuniziji še vedno napeto

Ljudje se ne zbirajo le v prestolnici Tunis, kjer so se jim pridružili tudi predstavniki delavskih sindikatov, ampak tudi v drugih mestih po državi. Menijo, da "revolucija jasmina", kot so poimenovali ljudsko vstajo pred dnevi, ne bo končana, dokler se ne bo s položaja poslovil tudi trenutni premier Ganuči.

Ganuči, ki je dolgo vdano služil predsedniku Zinu Al Abidinu Ben Aliju, je državljanom obljubil, da se bo iz političnega življenja umaknil po volitvah, ki bodo potekale v prihodnjega pol leta, hkrati pa je tudi izstopil iz Ben Alijeve vladajočega Demokratičnega združenja za ustavo (RCD) in zagotovil, da imajo vsi visoki predstavniki, ki so ob njem ostali v vladi, "čiste roke". A te besede opozicijskim predstavnikom in protestnikom niso dovolj in zahtevajo njegov takojšen odstop.

Policisti: Tudi mi smo bili njegove žrtve
V soboto se je v proteste prvič vključila tudi policija, ki je bila do Ben Alijevega bega zvesta njegovemu režimu. Policisti so po ulicah korakali z napisom "Nismo krivi za kri mučenikov!", saj so želeli poudariti, da jih ljudje ne smejo kriviti za vse žrtve, ki so jih zahtevali več kot enomesečni protesti. Po uradnih podatkih je v nemirih od sredine decembra umrlo 78 ljudi, po podatkih Združenih narodov pa je ta številka večja vsaj za 30.

Ganučijev odstop je zahteval tudi največji sindikat UGTT. Shod je potekal mirno, udeleženci pa so ga označili za "karavano osvoboditve". Protesti sicer potekajo kljub uradni prepovedi zborovanj.

Bo novi premier Marzouki?
Opozicijski voditelj Moncef Marzouki, ki se je v Tunizijo vrnil po dveh desetletjih življenja v izgnanstvu, je poudaril, da je Ganuči "dejavnik nestabilnost v državi". "Premier, ki je več kot deset let služil v diktaturi, ni sposoben zgraditi demokracije," je dejal. Protestniki se z njim strinjajo, eden izmed njih je dejal: "Od leta 1990 je bil Ganuči najprej finančni minister, nato pa premier. Ve, kaj vse se je dogajalo v tem času, zato je sokrivec."

Prehodna vlada je sicer v soboto odpravila omejitve, ki so veljale za uvoz tuje literature in filmov, pred dnevi pa je potrdila tudi predlog zakona o splošni amnestiji, ki bo omogočil izpustitev vseh političnih zapornikov. Razmere so kljub nekaterim pozitivnim ukrepom še zdaleč od normalnih - stavko za prihodnji teden napovedujejo učitelji, kar pomeni, da bodo šole najverjetneje ostale zaprte.

V Tuniziji še vedno napeto