Ramadi je strateško pomembno iraško mesto. Foto: EPA
Ramadi je strateško pomembno iraško mesto. Foto: EPA
false
Sirska vlada je v petletni vojni izgubila okoli 16 odstotkov ozemlja, poroča možganski trust IHS Jane's 360. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
false
IS-ju je uspelo zasesti kulturno in zgodovinsko pomembno sirsko mesto Palmira. Foto: EPA

Napad na glavno mesto iraške province Anbar, ki je od Bagdada oddaljena zgolj 120 kilometrov, se je začel v torek zjutraj. Ob začetku ofenzive so pripadniki skrajne Islamske države (IS) proti iraški vojski in šiitski milici v vasi Bu Didžab na severu Ramadija udarili s samomorilskim napadom z avtomobilom bombo in ubili 14 ljudi, 17 je bilo ranjenih, poroča Al Džazira. V ločenem incidentu je bilo ubitih najmanj osem civilistov, med njimi sedem otrok.

Ramadi bo "čist v 72 urah"
"Vstopili smo v središče Ramadija iz več smeri in začeli smo čiščenje naselij," je dejal tiskovni predstavnik iraških protiterorističnih enot Sabah Al Noman. Napovedal je, da bo mesto "čisto v prihodnjih 72 urah". Iraškim elitnim protiterorističnim enotam v napadu na Ramadi iz zraka pomagajo mednarodne sile pod vodstvom ZDA, na kopnem pa iraška policija, vojska in sunitska plemena, ki nasprotujejo skrajni Islamski državi.

Po podatkih iraške vojske naj bi imeli pod nadzorom že polovico mesta, vključno s pomembnimi vojaškimi poveljniškimi centri. Kot je znano, so borci IS-ja izkopali pod mestom predore, kamor se umaknejo pred dnevnimi zračnimi napadi koalicije, ki jim je uspelo prekiniti glavno transportno pot, prav tako naj bi ubili več poveljnikov IS-ja, tako da naj bi bilo v mestu le še okoli 300 borcev. IS je začel ofenzivo v Iraku pred 18 meseci, v zadnjem času pa je izgubil več ključnih mest v Iraku. Če bo iraškim silam uspelo znova osvojiti Ramadi, ki velja za trdnjavo IS-a v Iraku, bo to njihova največja zmaga do zdaj.

IS izvedel napad na dekliško šolo v Siriji
Kot poroča portal RT, pa je IS v Siriji danes izvedel napad na dekliško šolo v z nafto bogati vzhodnosirski regiji Deiz Ezzor in ubil devet deklic. Napad na sosesko Harabeš so izvedli z raketo. Sirska vlada je napad obsodila. Mesto Deir Ezoz je za IS izredno pomembno prav zaradi nafte, s katero trguje. Pred tremi tedni je Moskva objavila domnevne dokaze, da IS z nafto trguje s Turčijo, kar je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan zanikal.

Kot je v poročilu zapisal britanski možganski trust Centre on Religion & & Geopolitics, zahodne sile v Siriji in Iraku počnejo ključno napako, saj napadajo le borce IS-ja. "Tudi če bo IS poražen, je v Siriji 65.000 borcev, ki ga lahko takoj nadomestijo," je zapisano v poročilo.

Medtem pa je ameriški možganski trust IHS Jane's 360 objavil oceno, da je IS med 1. januarjem in 14. decembrom letos v Iraku in Siriji izgubil 14 odstotkov ozemlja. Iraški vladi naj bi lani uspelo iz rok IS-ja odvzeti šest odstotkov ozemlja, iraški Kurdi pa so osvojili dva odstotka svojega ozemlja. Največja poraženka IS-jeve okupacije je sirska vlada, ki je izgubila 13 odstotkov ozemlja oziroma okoli 30.000 kvadratnih kilometrov ozemlja.

Po podatkih omenjenega možganskega trusta je skrajna skupina na območju med Sirijo in Irakom, kjer je 29. junija lani razglasila kalifat, izgubila 12.800 kvadratnih kilometrov ozemlja. Pod nadzorom ima zdaj še vedno okoli 78.000 kvadratnih kilometrov, poroča Al Džazira. Kljub temu pa je IS-ju uspelo osvojiti zgodovinsko pomembno sirsko mesto Palmira in središče mesta Ramadi - glavno mesto največje iraške province Anbar.