Turške oblasti so letos že omejile dostop do Twitterja in YouTuba. Foto: EPA
Turške oblasti so letos že omejile dostop do Twitterja in YouTuba. Foto: EPA

Sveženj zakonodajnih sprememb je ta teden predlagala vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP), vsebuje pa več kot 40 zakonov in dopolnil. Med drugim nova zakonodaja državnim institucijam dovoljuje hrambo podatkov internetnih uporabnikov, oblastem pa brez sodnega naloga dovoljuje blokado spletnih strani.

Za blokado bo pristojno državno podjetje za telekomunikacije, ki bo lahko zaprtje izvajalo na podlagi "nacionalne varnosti", "preprečevanja zločinov" in "izvajanja javne politike", strani pa bodo lahko blokirali že v štirih urah. Šele po blokadi strani bodo morali regulatorji v naslednjih 24 urah sodišče zaprositi za sodni nalog za blokado, sodišče pa bo imelo 48 ur časa za odločitev.

"Zakon je nezdružljiv z ustavo"
"To je problematično, saj se bodo zaradi precej ohlapne terminologije in pogojev lahko zdaj javne službe odločile za blokado spletnih strani brez večjih težav," je za Financial Times povedal Yaman Akddeniz, pravnik, ki se je z vlado pogajal o internetnem zakonu. "Zakon je nezdružljiv z ustavo. To je tudi preveč nejasna moč, da bi jo lahko upravljalo podjetje za telekomunikacije," je še dodal.

Zakonodajne spremembe so prve, odkar je nekdanji predsednik Recep Tayyip Erdogan postal predsednik. Tako se še zaostruje internetni zakon, ki so ga v Turčiji sprejeli februarja in ki je v državi povzročil nemalo razburjenja. Že ta je dal oblastem pristojnost za blokado spletnih strani.

Podjetje za telekomunikacije, ki ga vodi nekdanji turški obveščevalec, je tako letos že omejilo dostop do YouTuba in Twitterja, a je vrhovno sodišče obe odločitvi pozneje preklicalo. Erdogan pa je že namignil tudi, da bi lahko naloge telekomunikacijskega podjetja predal turški obveščevalni agenciji MIT.

Za rudarje nekaj izboljšav
Poleg internetnih dopolnil zakonodajne spremembe vključujejo tudi nova pravila za rudarsko industrijo, in sicer kot posledico majske katastrofe v rudniku Somi, kjer je umrl 301 človek. Tako se bo znižala meja za upokojevanje rudarjev z zdajšnjih 55 na 50 let, tedenska delovna obveznost pa se bo skrčila na 36 ur.