Namesto Twitterja se Turkom odpre stran telekomunikacijskega nadzornika. Foto: EPA
Namesto Twitterja se Turkom odpre stran telekomunikacijskega nadzornika. Foto: EPA
Recep Tayyip Erdogan
Erdogan na shodu pred svojimi podporniki. Foto: Reuters
Turčija utišala čivkanje

Erdogan je na shodu pred lokalnimi volitvami, ki bodo 30. marca, napovedal, da bo Twitter, kjer se tako kot drugje na spletu in v medijih širijo očitki o njegovi korupciji in korupciji njegovih sodelavcev, "izbrisal". "Izbrisali bomo Twitter. Vseeno mi je, kaj bo rekla mednarodna skupnost," je dejal.

Turki tako poročajo, da je Twiter blokiran. S Twitterja so sporočili, da lahko zaobidejo blokado tako, da tvitajo prek aplikacije na mobilnih telefonih.

Oblasti: Nepravično ravnanje z državljani
Opozicijski mediji poročajo, da gre za politično blokado, za cenzuro, ki jo je uvedla Erdoganova vlada, državna tiskovna agencija Anatolia pa je sporočila, da so oblasti "tehnično onemogočile dostop do Twitterja", ker je ta ignoriral več sodnih odredb, po katerih bi moral izbrisati nekatere povezave. Kot so dodali, je bil to edini način, da se razreši "nepravično ravnanje z našimi državljani", ki je v nasprotju s turškimi zakoni.

Iz Erdoganovega urada so nato sporočili, da je Twitter ignoriral odredbe turških sodišč, ki so zahtevale odstranitev nekaterih povezav. Da gre za uradno dejanje, je potrdil tudi državni organ za telekomunikacije TIB, ki je na svoji spletni strani objavil več sodnih odredb glede Twitterja. Oblasti so dodale, da so Twitter blokirala sodišča zaradi "pritožb državljanov o kršitvi njihove zasebnosti" ter zatrdile, da ne nameravajo enako ukrepati tudi pri drugih družbenih omrežjih, kot je Facebook.

V Turčiji ima Twitter okoli 10 milijonov uporabnikov. Leta 2010 je država po dveletni prepovedi sprostila dostop do YouTuba.

Mednarodna skupnost se je že odzvala. Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je tako tvitnila, da je blokada v Turčiji "neutemeljena, nesmiselna, strahopetna". "Turški narod in mednarodna skupnost bosta videla, da je to cenzura," je še dodala.

Škandal močno zatresel njegov stolček
Erdogan, ki velja za enega najvplivnejših turških politikov, je na oblasti že 11 let, korupcijski škandal, ki je izbruhnil decembra, pa predstavlja enega največjih izzivov za njegovo vladavino do zdaj. Pod plazom obtožb zaradi korupcije so se med drugim znašli visoki politični predstavniki in gospodarstveniki, ki so blizu Erdoganu. Policija je decembra v okviru hišnih preiskav aretirala na desetine ljudi, med njimi tudi sinove nekdanjih ministrov. Turško tožilstvo je pred dnevi že spisalo tudi prvo obtožnico proti 21 ljudem.

Sum je padel tudi na Erdogana, ko so se v javnosti pojavili posnetki njegovega domnevnega pogovora s sinom, v katerem razpravljata, kako skriti večje vsote denarja. Erdogan je v povračilnem udarcu odpustil več sto tožilcev in policistov ter med drugim zagrozil s prepovedjo Facebooka in YouTuba. Odgovornost je pripisal vplivnemu kleriku Fetullahu Gülenu, ki naj bi iz tujine skušal uporabiti svoj vpliv za destabilizacijo njegove vlade.

Turčija utišala čivkanje