Izrael je bil zaradi ofenzive v Gazi deležen številnih kritik. Foto: MMC RTV SLO
Izrael je bil zaradi ofenzive v Gazi deležen številnih kritik. Foto: MMC RTV SLO
Eksplozija v Gazi
Izrael je ofenzivo v Gazi sporžil po tem, ko je Hamas prekinil premirje in na ozemlje Izraela izstrelil rakete. Foto: EPA

Preiskavo so sprožili po tem, ko je turška islamsko usmerjena dobrodelna organizacija Mazlum-Der vložila tožbo proti izraelskim voditeljem - predsedniku Šimonu Peresu, premieru Ehudu Olmertu, zunanji ministrici Cipi Livni in vojaškim voditeljem, ker naj bi med nedavno izraelsko ofenzivo v Gazi, med katero je umrlo 1.330 ljudi, zagrešili genocid, mučenje in zločine proti človečnosti.

Organizacija je od tožilstva, ki mora po zakonu sprožiti preiskavo, kadarkoli je vložena uradna tožba, še zahtevala, da omenjen izraelske voditelje turške oblasti ob morebitnem prihodu v Turčijo priprejo.

ZN Hamas obtožil, da je zasegel pomoč
UNRWA, agencija ZN-a za pomoč palestinskim beguncem, je medtem ustavil dostavo humanitarne pomoči v Gazo, ker naj bi Hamas zasegel več sto ton hrane, namenjene prebivalcem Gaze. Okoli polovica od 1,5 milijona prebivalcev območja, ki ga je Izrael pred 19 meseci praktično odrezal od sveta, je odvisna od hrane, ki jim jo dostavi agencija ZN-a. UNRWA bo z dostavo pomoči nadaljeval, ko bo zasežena pomoč vrnjena in bo dobil zagotovila Hamasove vlade, da pomoči ne bo več zasegla.

Hamas je posredno priznal, da je pomoč v torek res zasegel, in dodal, da bi moral ZN pomoč razdeljevati med vse prebivalce Gaze, ne le tiste s statusom begunca.

Izpuščeni potniki libanonske ladje
Izraelska vojska je izpustila in izgnala potnike libanonske ladje, ki je ob Sredozemskem morju prevažala človekoljubno pomoč za palestinsko območje in jo je izraelska vojska ustavila ter pregledala v četrtek.

T. V.