Takole so se izrealski vojaki izkrcali na ladji Rachel Corrie, na kateri je 9 članov posadke in 11 potnikov. Foto: EPA
Takole so se izrealski vojaki izkrcali na ladji Rachel Corrie, na kateri je 9 članov posadke in 11 potnikov. Foto: EPA
Mavi Marmara
Irska ladja bi morala biti del flote z Mavi Marmaro na čelu, ki so jo v ponedeljek v krvavem napadu zavzele izraelske sile. Foto: EPA
Izrael in Palestina
Po številnih državah je nemirni Bližnji vzhod znova razvnel strasti. Številnim protestom v podporo Gazi in Palestini so se po robu postavila tudi zborovanja v podporo Izraelu. Foto: Reuters

Govorim jim v jeziku njihove vere. Šesta božja zapoved pravi: "Ne ubijaj!" Ali niste razumeli? Ponovil bom v angleščini: "Ne ubijaj!" Ali še vedno niste razumeli? Torej vam rečem v vašem jeziku, v hebrejščini: "Lo Tirtzakh".

Turški premier Tayyip Erdogan
V Gazi protestirajo

Iz Ašdoda naj bi mednarodno pomoč prepeljali do Gaze. Iz tovora bodo izključili nedovoljeno pomoč, med drugim cement, ker bi ga lahko Hamas uporabil v teroristične namene, je za RTV Slovenija poročala Karmen Švegl.

"Na ladjo smo se vkrcali ob polnem sodelovanju posadke in potnikov na krovu," je predstavnik izraelske vojske (IDF) potrdil, da je Izrael ustavil ladjo, ki je hotela v zaprto Gazo pripeljati človekoljubno pomoč. Ladjo so v močnem spremstvu vojaških plovil preusmerili v pristanišče Ašdod.

Mornarica, ki je več ur tesno sledila ladji, je devetim članom posadke in enajstim potnikom dala jasno vedeti, da jim ne bo dovolila vpluti v palestinsko enklavo, ki je že vse od leta 2007 pod zaporo Izraela in Egipta. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je vojaškim silam ukazal, naj bodo pri ustavljanju ladje "previdne in vljudne". Pozdravil je miroljuben zaseg ladje. "Danes smo videli razliko med ladjo z mirovnimi aktivisti, s katerimi se ne strinjamo, vendar spoštujemo njihovo pravico do drugačnega mnenja, in med ladjo sovraštva, ki so jo organizirali nasilni turški teroristični ekstremisti", je dejal.

Zasedba ladje po večurni obkrožitvi
Ob šestih zjutraj je bila irska ladja, na kateri je tudi večina aktivistov Ircev, od Gaze oddaljena 55 kilometrov, nato pa so jo Izraelci obkrožili z vojaškimi čolni in ji preprečili nadaljevanje poti. Ker posadka ni spremenila smeri plovbe, se je vojska po predhodnih opozorilih vkrcala, pri čemer se aktivisti niso upirali in so celo sodelovali pri predaji ladje.

"Če ne bodo hoteli oditi, nam ne bodo pustili nobene možnosti," je predstavnik IDF-ja Avital Liebovich napovedal zavzetje ladje, če irski aktivisti ne bi hoteli spremeniti smeri in opustiti načrta o preboju zapore v Gazo.

Ladja Rachel Corrie se imenuje po ameriški aktivistki, ki jo je leta 2003 v Gazi med rušenjem palestinskih hiš do smrti povozil izraelski vojaški buldožer.


Tragedija dobrodelnega konvoja
V ponedeljek so izraelski komandosi napadli in ustavilo floto šestih ladij, pri čemer so v ponesrečeni akciji zavzemanja plovil ubili devet ljudi. Napad je večina mednarodne skupnosti ostro obsodila, še posebej Turčija, od koder so bile prav vse žrtve.

Streli v glavo in hrbet
Znani so tudi izidi obdukcije devetih ubitih aktivistov s turškega trajekta Mavi Marmara. Pet jih je umrlo zaradi strelov v glavo, pri čemer je bil 19-letni Fulkan Dogan, ameriški državljan turškega rodu, petkrat ustreljen v obraz iz oddaljenosti manj kot pol metra. Ob tem je imel v New Yorku rojeni aktivist še strelne rane po nogah in na hrbtu. 60-letni Ibrahim Bilgen je bil štirikrat ustreljen v sence, prsa, bok in hrbet.

Pogrešanih šest človekoljubnih delavcev
Še dve drugi žrtvi sta bili ustreljena po štirikrat, pet žrtev od devetih je imelo strelne rane na hbrtu ali temenu glave. Ob ubitih Turkih je bilo ranjenih še 48 potnikov na šestih ladjah, organizatorji konvoja pa še vedno pogrešajo šest ljudi, zaradi česar se naj bi število žrtev izraelskega napada še povišalo.

Premier Erdogan: "Ne ubijaj!"
"Govorim jim v jeziku njihove vere. Šesta božja zapoved pravi: "Ne ubijaj!" Ali niste razumeli? Ponovil bom v angleščini: "You shall not kill!" Ali še vedno niste razumeli? Torej vam rečem v vašem jeziku, v hebrejščini: "Lo Tirtzakh"," je v izredno čustvenem televizijskem govoru turški premier Tayyip Erdogan nagovoril Turke in Izraelce.

Turki so sicer vse od leta 1996 vojaško tesno sodelovali z Izraelom, a zdaj je po besedah turške vlade tega zavezništva konec.

Rast turškega ugleda v arabskem svetu
Na ulicah Bejruta in Kaira se je več deset tisoč ljudi zbralo na zborovanjih v podporo Turčiji in Palestincem. Turčija si je s sklenitvijo zavezništva z Izraelom nakopala bes muslimanskega in še posebej arabskega sveta, kjer Turki niso priljubljeni že zaradi zgodovinske vloge osvajalca arabskih dežel.

Govorim jim v jeziku njihove vere. Šesta božja zapoved pravi: "Ne ubijaj!" Ali niste razumeli? Ponovil bom v angleščini: "Ne ubijaj!" Ali še vedno niste razumeli? Torej vam rečem v vašem jeziku, v hebrejščini: "Lo Tirtzakh".

Turški premier Tayyip Erdogan
V Gazi protestirajo