V Turčiji potekajo številni protesti proti sirskemu režimu. Foto: EPA
V Turčiji potekajo številni protesti proti sirskemu režimu. Foto: EPA

Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu je na tiskovni konferenci v Ankari povedal, da sirski predsednik Bašar Al Asad že več mesecev ignorira pozive mednarodne skupnosti in še naprej krvavo zatira proteste, kjer je po podatkih Združenih narodov umrlo že najmanj 3.500 ljudi. "Vlada predsednika Asada je prišla do konca poti," je dejal Davutoglu.

Davutoglu je sporočil, da je Turčija zamrznila premoženje sirskega režima in poslovnežev, ki podpirajo sirski režim, v Turčiji, začasno prekinila sodelovanje s sirsko centralno banko in prepovedala prodajo orožja sirski vojski. Med sankcijami so tudi takojšnja zamrznitev prometa s sirsko vlado, začasna ustavitev skupnega mehanizma o sodelovanju, predstavnikom sirskega režima pa so prepovedali potovanja v Turčijo.

"Režim v Damasku mora prenehati z nasiljem"
"Sirija se je znašla v začaranem krogu nasilja, sirski režim pa je z vsakim izstreljenim nabojem in vsako bombardirano mošejo izgubil legitimnost ter povečal razkorak med državama," je povedal zunanji minister in ponovil, da mora režim v Damasku takoj prenehati z nasiljem nad prebivalci in umakniti vojsko iz mest. Poudaril je še, da Turčija ne bo nikoli sprejela ukrepov, ki bi škodili sirskemu narodu ter napovedal možnost novih ukrepov proti režimu v Siriji.

Že v torek je turški zunanji minister izključil možnost vojaškega posredovanja v Siriji, a je povedal, da obstaja možnost nevtralne cone na meji med Turčijo in Sirijo, kjer bi lahko začasno prebivali begunci. Minister za transport pa je ob tem povedal, da Ankara preučuje možnost novih transportnih poti prek Iraka in Jordanije, ki bi obšle Sirijo, če se bodo razmere poslabševale.

Ostre sankcije Arabske lige
Turčija je sankcije sprejela, ko je v nedeljo podobne sankcije proti režimu v Siriji že sprejela Arabska liga. Sankcije Arabske lige vključujejo zamrznitev premoženja članov režima v članicah lige, ustavitev poslovanja s sirsko centralno banko ter umik investicij iz Sirije. Letalski družbi Emirates in Etihad, ki delujeta v Združenih arabskih emiratih, bosta prihodnji teden prekinili vse svoje polete v Sirijo.

Tokratne sankcije Arabske lige so najstrožje v zgodovini organizacije proti eni izmed držav članic. Po mnenju generalnega sekretarja organizacije Nabila Al Arabija so sankcije režimu v Siriji poslale zelo resno politično opozorilo, da ne bo mogel v nedogled zatirati protestov.