Turška vojska se bojuje tudi v Siriji. Foto: EPA
Turška vojska se bojuje tudi v Siriji. Foto: EPA
false
Kot je dejal turški premier Ahmet Davutoglu, urjenje kurdskih sil blizu Mosula traja, odkar so za to zaprosile oblasti v Mosulu. Vse naj bi potekalo v koordinaciji z iraškim obrambnim ministrstvom. Foto: EPA

Na območje iraškega mesta Mosul, ki je pod nadzorom skupine IS-ja, je Turčija v petek poslala okoli 150 vojakov in več kot 20 tankov. Bagdad je pozval Ankaro, naj takoj umakne svoje vojake z iraškega ozemlja.

Sveže turške sile naj bi zamenjale enoto, ki je urila kurdske vojake v mosulski pokrajini Bašika, je poročala Al Džazira. Ta enota je bila na območju že dve leti in pol, je poročala turška tiskovna agencija Anatolia. Turški portal hurriyetdailynews.com poroča, da je bilo v tej enoti 90 vojakov.

Čeprav Turčija bombardira položaje Kurdov na jugovzhodu Turčije in severu Sirije, ima tesne odnose z iraškimi Kurdi, navaja AFP.

Hurriyetdailynews.com medtem poroča, da okrepitve pomenijo, da bo imela Turčija stalno vojaško oporišče v pokrajini Bašika. Dogovor o oporišču je bil podpisan 4. novembra med Masudom Barzanijem, predsednikom regionalne vlade iraškega Kurdistana, in predstavnikom turškega zunanjega ministrstva Feridunom Sinirlioğlujem, poroča turški portal.

Turški premier Ahmet Davutoglu je sicer zanikal, da gre za širitev vojaških aktivnosti na severu Iraka. "Tabor v Bašiki, ki leži 30 kilometrov severovzhodno od Mosula, je objekt za usposabljanje, vzpostavljen za podporo lokalnim prostovoljnim silam v boju proti terorizmu," je dejal turški premier, ki je ob tem zanikal poročila, da bi bila ta napotitev vojakov namenjena pripravam za kopensko operacijo proti t. i. Islamski državi.

Kot je dejal Davutoglu, urjenje iraških sil v Bašiki traja, odkar so za to zaprosile oblasti v Mosulu, vse skupaj pa naj bi potekalo v koordinaciji z iraškim obrambnim ministrstvom. Davutoglu je še dodal, da se v tem taboru več kot 2.000 Iračanov uri že skoraj leto dni. Hurriyetdailynews.com navaja Reuters, ki poroča, da je iraško zunanje ministrstvo turško napotitev vojske označilo za "vdor" in sporočilo, da napotitev ni bila koordinirana z zvezno vlado. Iraško zunanje ministrstvo je turškega veleposlanika v Bagdadu pozvalo na zagovor.

Mosul pod nadzorom IS-ja
Iz urada iraškega premierja Haiderja Al Abadija so poudarili, da so turške sile v Irak prišle brez soglasja iraške vlade, zato Ankaro pozivajo, naj "spoštuje dobrososedske odnose in svoje enote nemudoma umakne z iraškega ozemlja".

Ameriški vojaški predstavniki so povedali, da so seznanjeni s tem, da so turške sile v Iraku, a da to nima nobene povezave z delovanjem koalicijskih sil proti IS-ju, ki jih vodijo ZDA. Mosul je sicer lansko poletje zasedel IS, vse od takrat pa si iraške sile prizadevajo, da bi ga osvobodile, a za zdaj neuspešno.