Nadzor v okolici sodišča v Carigradu je poostren. Foto: Reuters
Nadzor v okolici sodišča v Carigradu je poostren. Foto: Reuters
Turčija: Začetek sojenja policistom

Od 29 policistov, ki so jih prijeli v veliki čistki po neuspešnem poskusu udara in proti katerim se je začelo sojenje, jih je 24 v zaporu, eden je na begu, preostali pa se ob plačani varščini branijo s prostosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policisti so obtoženi kršenja ukazov, da naj branijo rezidenco predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v Carigradu na dan oziroma noč, ko so odpadniški vojaki poskusili vreči vlado, poroča Reuters. 21 policistom grozi dosmrtni zapor, preostalim sedmim pa zaporne kazni od sedem in pol do 15 let.

Oblasti napovedale gradnjo novega sodišča
Policijski nadzor na sodišču in pred njim je poostren. Novinarji v stavbo niso smeli prinesti fotoaparatov in druge opreme. Ne gre za sojenje osumljenim voditeljem poskusa, ki naj bi jim sodili prihodnje leto v Ankari. Turška vlada je že napovedala gradnjo novega poslopja sodišča v glavnem mestu, saj v Turčiji ni dovolj velikih sodnih dvoran za toliko obtoženih.

Po propadlem poskusu udara so oblasti odpustile ali suspendirale več kot 100.000 ljudi, zaposlenih v vojski, policiji, javni upravi, tarče čistke pa so bili tudi ljudje v zasebnem sektorju. Okoli 40.000 je bilo aretiranih.

Oblasti kot glavnega odgovornega za poskus udara označujejo v ZDA živečega verskega voditelja Fethullaha Gülena, ki pa vsakršne obtožbe vztrajno zanika. V poskusu udara je bilo ubitih okoli 240 ljudi.

Turčija: Začetek sojenja policistom