Helikopter s predstavniki ameriške vojske med pristajanjem na sedežu kurdskih borcev YPG-ja, poškodovanega v turških zračnih napadih nedaleč od Malikije. Foto: Reuters
Helikopter s predstavniki ameriške vojske med pristajanjem na sedežu kurdskih borcev YPG-ja, poškodovanega v turških zračnih napadih nedaleč od Malikije. Foto: Reuters
Kurdski borci so eno od jabolk spora med ZDA in Turčijo. Foto: Reuters

Letala so sile Kurdskih ljudskih zaščitnih enot (YPG) napadla okoli 2. ure ponoči v bližini mesta Malikija, ki leži blizu tromeje med Turčijo, Sirijo in Irakom.

Po navedbah sil YPG so turška letala izvedla "zahrbten napad" na njihovo vojaško oporišče, ki je služilo predvsem kot komunikacijski center. Tam naj bi bilo tudi več medijev. Dodali so še, da je bilo ubitih več njihovih borcev, številk pa niso navedli.

Sirski observatorij za človekove pravice, ki ima sedež v Londonu, je za AFP pojasnil, da je v "medijskem centru" umrlo 18 ljudi. To je bil po navedbah vodje observatorija, Ramija Abdela Rahmana prvi napad turških sil na tem območju, potem ko naj bi marca tam zaključile svoje vojaško posredovanje v Siriji.

YPG zaveznik ZDA
Ofenzivo je Turčija sprožila avgusta lani; v prvi vrsti naj bi bila namenjena boju proti džihadistom Islamske države, a tudi temu, da bi zajezili naraščajoč vpliv sirskih Kurdov. YPG je za Ankaro namreč teroristična organizacija, ker podpira kurdske borce na jugovzhodu Turčije. Po drugi strani pa so sile YPG-ja najpomembnejši zaveznik ZDA in preostalih zahodnih držav na terenu v boju proti borcem Islamske države.

Turška vojaška letala so izvedla napad tudi na severu Iraka, pri čemer je bilo ubitih šest pripadnikov kurdskih varnostnih sil. Po navedbah kurdskih oblasti naj bi šlo za nesrečo.

Generalpodpolkovnik Džabar Javar z obrambnega ministrstva v kurdski avtonomni regiji je sporočil, da je bilo ubitih pet pešmerg in pripadnik obveščevalne službe Asajiš. Cilj napada naj bi bila sicer jezidska milica, ki je povezana Kurdsko delavsko stranko. Ta je v Turčiji na seznamu terorističnih organizacij.