Kurdski borci na severu Sirije ob meji s Turčijo. YPG je napovedal, da namerava do konca leta število vojakov povečati za dve tretjini, to je na 100.000. Foto: Reuters
Kurdski borci na severu Sirije ob meji s Turčijo. YPG je napovedal, da namerava do konca leta število vojakov povečati za dve tretjini, to je na 100.000. Foto: Reuters
Rusija
Če bo Rusija res urila Kurde, bo razjezila Turčijo, ki YPG obravnava kot teroristično organizacijo. Rusija in Turčija sta nedavno otoplili odnose, ki so se dramatično poslabšali po sestrelitvi ruskega letala jeseni 2015. Foto: EPA

Gre za prvi tovrstni dogovor z borci, ki nadzorujejo večji del severa Sirije. Dogovor sta strani podpisali v nedeljo, veljati pa je začel danes, je povedal Xelil. A v Moskvi so te napovedi že relativizirali in delno zanikali.

Če bo Rusija, zaveznica sirskega predsednika Bašarja al Asada in njegovega režima, res urila kurdske borce, bo s tem najverjetneje precej razjezila Turčijo, ki YPG obravnava kot teroristično organizacijo.

"Podpisani dogovor med našimi enotami in ruskimi silami, ki delujejo v Siriji, pomeni, bo Rusija urila našo vojsko v sodobnih vojaških taktikah. To je prvi tovrstni dogovor, čeprav smo že prej sodelovali z Rusi v Alepu," je dejal Xelil. Xelil je še dodal, da so ruske sile prisotne v vojaškem oporišču v regiji Efrin, ki je ena od treh avtonomnih kantonov pod nadzorom Kurdov na severu Sirije.

V Efrin prišlo 100 ruskih vojakov z oklepniki
O tem je danes poročal tudi dobro obveščeni Sirski observatorij za človekove pravice, ki je navedel, da je na območje pokrajine Efrin prispelo okoli 100 ruskih vojakov z oklepniki in se namestilo v bazi v kraju Kar Jana. "Rusi bodo vzpostavili bazo na tem območju, da bi preprečili konfrontacijo med turško vojsko in kurdskimi silami," je sporočil vodja observatorija Rami Abdel Rahman.

A rusko obrambno ministrstvo je tovrstne navedbe zanikalo in zatrdilo, da nimajo nobenih načrtov, da bi vzpostavili kakšno novo vojaško oporišče na ozemlju Sirije. V Moskvi so pojasnili, da so ruski vojaki v pokrajino Efrin prišli, da bi nadzorovali premirje.

YPG je glavni del Sirskih demokratičnih sil (SDF), ki so primarno zaveznice ZDA v boju proti skrajni Islamski državi na vzhodu države. SDF trenutno oblega džihadistično utrdbo Raka.