Ker njegova žena nosi naglavno ruto, je Gül pred tremi leti skoraj ostal brez predsedniškega mesta, njegova stranka AKP pa se je za las izognila, da bi jo turško ustavno sodišče prepovedalo. Foto: EPA
Ker njegova žena nosi naglavno ruto, je Gül pred tremi leti skoraj ostal brez predsedniškega mesta, njegova stranka AKP pa se je za las izognila, da bi jo turško ustavno sodišče prepovedalo. Foto: EPA

Predsednik se je namreč odločil, da bo svoji soprogi Hayrunnisi na slovesnosti v predsedniški palači v Ankari dovolil nositi muslimansko naglavno ruto, zaradi česar je strogo sekularna vojska bojkotirala slovesnost ob obletnici ustanovitve moderne turške države. Gülova poteza je simbolično nasprotovanje omejitvam nošenja naglavnih rut v javnosti in kaže na naraščajoče zaupanje vlade, da lahko ukine te omejitve, kar od nje zahtevajo njeni konservativni privrženci.

Vojska pripravila ločeno slovesnot
Vojska, ki se ima za nekakšno varuhinjo turške sekularne republike, je ob istem času pripravila ločen sprejem, s čimer je dala generalom izgovor, da zavrnejo predsednikovo vabilo. Vabilo je poleg vojske zavrnil tudi vodja glavne opozicijske sekularne Republikanske ljudske stranke (CHP) Kemal Kilicdaroglu.

Vlada želi odpraviti prepoved nošenja rut
Ženskam je trenutno prepovedano nošenje naglavnih rut na številnih univerzah in v vseh vladnih uradih, a le redke univerze spoštujejo prepoved, ministrstvo za obrambo pa je napovedalo, da bo podprlo vsakega študenta, ki ne spoštuje prepovedi. Turško vrhovno sodišče je pred kratkim posvarilo, da vladna omejitev prepovedi nošenja naglavnih rut v javnosti krši ustavo. Sekularni Turki se bojijo, da bi ukinitev prepovedi pomenil začetek postopne islamizacije turške družbe.

Soproge vladnih predstavnikov nosijo hidžabe
Soproga turškega predsednika, podobno kot soproga turškega premierja Recepa Tayyipa Erdogana in vrsta soprog drugih visokih predstavnikov vladajoče konservativne Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), hidžab, naglavno ruto, ki pokriva lase in vrat, obraz pa pušča razkrit, nosi že vse od mladosti.

Soproge na sprejeme ob dnevu republike, kakršen je bil petkov, do zdaj niso bile vabljene, zato se tovrstni bojkoti niso dogajali. Erdogan je odločitev vojske kritiziral in poudaril, da bi generali na predsednikovem banketu morali biti prisotni.