Novinarji so obsojeni na večletne zaporne kazni, sodišče pa jim očita povezave z gibanjem klerika Fethullaha Gülena. Foto: EPA
Novinarji so obsojeni na večletne zaporne kazni, sodišče pa jim očita povezave z gibanjem klerika Fethullaha Gülena. Foto: EPA

Večino obsojenih so obdolžili članstva v oboroženi teroristični skupini, poroča turška neodvisna tiskovna agencija Dogan. Ankara Gülena obtožuje za neuspeli poskus državnega udara leta 2016.

Večina obsojenih dela za medije, ki so blizu Gülenu, ki živi v ZDA in obtožbe o povezanosti z udarom zanika. Gre predvsem za novinarje časnika Zaman, najvidnejšega med temi mediji, ki so jih oblasti zaprle marca 2016. Nekateri so delali za revijo Aksiyon in spletno stran Rotahaber.

Deset novinarjev so obsodili na sedem let in pol zapora, tudi Unala Tanika, znanega novinarja, ki je bil odgovorni urednik spletne strani Rotahaber. Na šest let in tri mesece zapora so obsodili 13 novinarjev, tudi uveljavljenega kolumnista časnika Zaman, Hanima Busro Erdala. Glasbenik in novinar Atilla Tas je obsojen na tri leta zapora zaradi pomoči klerikovi skupini. Izpustili so ga sicer na prostost pod pogojem, da ne zapusti države. Skupno 19 od obsojenih je že v priporu.

Turške oblasti so po spodletelem državnem udaru v okviru izrednih razmer priprle več deset novinarjev, nekatere tudi zato, ker naj bi bili naklonjeni Kurdom ali pa samo zaradi kritičnosti do turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.